Nederlands MediaNetwerk

Zou De Telegraaf een televisiezender binnen de Publieke Omroep moeten kunnen beginnen?

De Telegraaf hoofdredacteur Sjuul Paradijs probeert onder de naam Wakker Nederland een televisiezender binnen de Publieke Omroep op te starten. Die 50.000 leden ritselt hij wel met zijn abonnees maar de zender - die een rechts geluid wil laten horen - komt er waarschijnlijk niet want uitgevers mogen volgens de huidige regels geen publieke omroep houden. De vraag is desalniettemin: Zou De Telegraaf een televisiezender binnen de Publieke Omroep moeten kunnen beginnen?

Weergaven: 520

Hierop reageren

Berichten in deze discussie

Wat mij betreft niet. Puur vanwege het feit dat De Telegraaf een commerciële partij is.
Het lijkt een beetje op een noodgreep om ruim een maand voor de sluitingsdatum hier nog mee te komen.
Een beetje meer geschakeerd palet in omroepen die actualiteitenprogramma's maken en aanbieden is misschien geen overbodige luxe maar ik denk dat de belangrijkste reden is om dan gelijk toegang te hebben tot de programma gegevens en een eigen rtv blad op zaterdag bij De Telegraaf te kunnen voegen.
Beste Bas,
Laten we zaken eens omdraaien. Zou vanwege de verschraling en erosie in dagbladland de Publieke Omroep niet een dagblad moeten beginnen?
Als de Telegraaf wordt toegelaten opent dat de dan weg voor Philips, Unilever en Shell om ook een omroep te beginnen?
De Telegraaf moet eigenlijk blij zijn dat ze in de 21 e eeuw nog in print mogen verschijnen. De rol van de Telegraaf in de WO II is niet geweldig geweest. Hun werkwijze al helemaal niet. Enfin... die periode is afgesloten. De publieke Omroep is voor de Telegraaf een stap, maar zeker een brug te ver. Terecht wordt al door Baslugt opgemerkt dat uitgevers zich niet de publieke Omroep behoren in te laten. Binnen de huidige regels van het Omroepbestel is dat niet geoorloofd. Zij ( uitgevers) dienen zorg te dragen voor de pluriformieit van de Nederlandse pers.
In een eerder verband was één van de discussies binnen het Nederlands Media Netwerk dat PCm titels opgekocht zouden moeten kunnen worden door de Telegraaf.
Thans is heel duidelijk dat er binnen PCM daarover geen discussie meer mogelijk is. Zie publicaties in o.a. Het Algemeen Dagblad, ( vrijdag 20 februari) waarin bestuurder Groenewegen zijn mening geeft. Einde traject. De PCM bladen komen nimmer in handen van de Telegraaf. En dat is maar goed ook, anders schiet er helemaal geen abonnee meerbij het AD over.
Voor zover ik het in België van een afstand volg, heb ik begrepen dat de site Geen Stijl ook een omroep wil worden. Geen Stijl is een product van De Telegraaf. Dat streven van Geen Stijl lijkt niet te gaan lukken voor 1 april. Nu De Telegraaf zelf ook ineens onrealiseerbare plannen heeft, schiet men zichzelf dus twee keer in de voet. Even afgezien van het feit of De Telegraaf wel of niet omroepje zou mogen spelen, vind ik het ook gewoon geen goed plan. Hoeveel omroepen zijn er al niet in Nederland? Het is echt één grote hutsepot (Vlaams). Nog een omroep erbij maakt de brij alleen maar dikker en onverteerbaarder.
Gedurende een lange tijd probeert de Telegraaf tevergeefs de omroepgegevens te bemachtigen. Jarenlang juridisch touwtrekken en rechtszaken waren het gevolg zonder enig resultaat.De uitzendgegevens zijn momenteel uitsluitend voorbehouden aan zendgemachtigden. Deze gebruiken de gegevens weer voor hun lucratieve gidsen. Kranten mogen slechts voor twee dagen deze programmagegevens publiceren. Daar zit het oude zeer van de Basisweg. Met de gidsgegevens kan de Telegraaf zowel met de krant, een gratis bijlage of met een blad als Prive een zeer geduchte concurrent van de omroepgidsen worden. Een gratis bijlage bij de zaterdagkrant met alle gidsgegevens maakt het lidmaatschap van een omroep overbodig. Dat zien ze in Hilversum dus liever niet gebeuren. Ook het feit dat omroepen een flinke zak met geld krijgen van de belastingbetalers maakt het voor de Telegraaf dubbel zo interessant in deze voor dagbladen moeilijke tijden. Als een splinteromroep als Llink al 8 miljoen cadeau krijgt wat kan een grote vis als Wakker Nederland dan niet opstrijken? "If you can't beat them join them" denken ze dus in Amsterdam. Als Wakker Nederland een omroep gaat worden zal de Telegraaf "in opdracht" een gids kunnen en mogen uitgeven. Ziedaar het plan van Sjuul Paradijs. KASSA!! Al dat geprietpraat over het rechtse geluid en het ontbreken daarvan in Hilversum is een mooi rookgordijn waar iedereen intrapt. Paradijs heeft nog steeds niet duidelijk gemaakt wat voor programma's hij zou willen maken die anders zijn dan het huidige totaalaanbod. Het ontbrekende rechtse geluid in het publieke bestel wordt meer dan goed gemaakt bij de commerciële omroepen. "Steeds weer die zelfde bekende gezichten op de buis", zoals hij schrijft. In zijn krant is het niet anders. Of je nu het Stan Huygens Journaal leest of pagina Prive, het is het dagboek van de vrienden van de Basisweg. Een dagelijkse optocht van mediageile schurkers en non-valeurs.
Wat als er zou staan: NRC gaat uitzenden op publieke omroep?
Persoonlijk vind ik het geen probleem als een dagblad als De Telegraaf of welk ander dagblad dan ook een journalistiek onafhankelijke televisiezender zou beginnen. Wat ik me echter de laatste weken wel afvraag, in hoeverre is het nieuws dat een hoofdredacteur van een dagblad bekende Nederlanders interesseert voor zijn wens om een televisiezender te starten dag na dag belangrijker dan welk nieuws dan ook? Tenslotte wordt de voorpagina van de Telegraaf de laatste tijd gedomineerd door berichtgeving rondom Wakker Nederland. In hoeverre is de krant op dat moment journalistiek onafhankelijk en maakt weloverwogen keuzes voor welke berichten de voorpagina verdienen? Of dient de krant op dit moment alleen als verkapt advertentiemedium voor deze nieuwe televisiezender?
Tip voor abonnees van De Telegraaf: vraag nu vast korting aan op het abonnementstarief. Dag na dag worden redactionele pagina's gevuld met promotie voor de eigen omroepplannen. Daar zou ik niet voor willen betalen.
Alles mag! Dat is al zo. Weet je wel: de slager die broodjes met vleeswaren verkoopt en de bakker die vleeswaren tussen zijn broodjes verkoopt. Soms denk ik: ben ik nu bij de slager of bij de bakker?
Op zich is het een logisch idee; in een pluriform bestel moeten alle soorten geluiden gehoord worden, dus ook ter rechterkant van het politieke spectrum. Dat is er nu niet en dat heeft een omroep als de Tros ingeruild. Vraag is wat het praktisch betekent. Ik zou graag willen weten watvoor programma's ze dan zouden willen maken en met wie?

Peter Wingender
Screentime

Antwoorden op discussie

RSS

Interviews

Nieuwsbrief


Nieuwsbrief


Meld je aan voor de nieuwsbrief! Iedere dinsdag het nieuwste media nieuws, de scherpste communicatie columns en de beste vacatures in jouw inbox

Naam:
Email addres:

 

Bestaande en nieuwe leden krijgen de nieuwsbrief automatisch toegestuurd (opt-out)


Klik hier voor de meest recente nieuwsbrief

 

 

Stuur ons uw persberichten!

Het Nederlands MediaNetwerk ontvangt graag uw - voor media- en communicatie professionals relevante - persberichten! Stuur ze naar

info@nederlandsmedianieuws.nl

Afzenders van persberichten ontvangen automatisch het wekelijkse online magazine Nederlands MediaNieuws

Columns


Badge

Bezig met laden...

© 2024   Gemaakt door Bas Vlugt.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden