Nederlands MediaNetwerk

Zijn kunstenaars passieve, luie subsidievreters? Is de moderne klassieke muziek in Nederland ten dode opgeschreven? In het huidige politieke klimaat zijn moderne kunst en muziek vogelvrij verklaard. Het Genootschap van Nederlandse Componisten stelt zich hiertegen teweer met een positief geluid.

Het Genootschap organiseert dit jaar tientallen concerten om haar 100-jarig bestaan te vieren. Componisten van het Genootschap hebben zelf overal in Nederland concerten opgezet. Zo maakt het Genootschap met het 100-jarig bestaan een krachtig politiek statement: moderne muziek van eigen bodem is wel degelijk de moeite waard en trekt publiek. Nederlandse componisten gaan ondernemend en slagvaardig te werk om mooie muziek van eigen bodem te laten uitvoeren. 

Op 3 september vindt een uniek Galaconcert plaats in Het Concertgebouw te Amsterdam. Het Nederlands Philharmonisch Orkest speelt onder leiding van Etienne Siebens werken van Nederlandse componisten van de afgelopen 100 jaar. Solist is Ralph van Raat.

Het Galaconcert opent met de Derde Symfonie van Lex van Delden (1919-1988) uit 1955. Met de ondertitel Facetten verwijst het werk naar de wijze waarop de componist één thema op verschillende manieren tegen het licht houdt. Vervolgens staan twee vrouwelijke componisten geprogrammeerd. Enerzijds het krachtige No reason to panic (2006) van Mayke Nas, een talentvolle jonge componiste. Anderzijds het lyrische Concertino voor piano en orkest dat is gecomponeerd door Henriëtte Bosmans (1895-1952), een van de grootste talenten van Nederlandse bodem. Met de monumentaal opgezette Eerste symfonie van Jan van Gilse (1881-1994) eert het Genootschap zijn oprichter.

In de middag vindt in Het Concertgebouw een workshop componeren met jongeren plaats in samenwerking met het Hermann Wesselink College en NedPhO GO! met 's avonds een presentatie in de Spiegelzaal.

Oud burgemeester Job Cohen neemt diezelfde avond in Het Concertgebouw het eerste exemplaar van de jubileumuitgave 100 jaar Genootschap van Nederlandse Componisten in ontvangst. Het boek beschrijft de geschiedenis van het Genootschap en staat stil bij het heden. In 1911 ging het Genootschap van Nederlandse Componisten voortvarend van start. Het stond aan de wieg van Buma/Stemra, de Nederlandse organisatie voor auteursrecht, het documentatie centrum voor Nederlandse muziek (Donemus) en het Fonds voor de Scheppende Toonkunst (tegenwoordig Fonds Podiumkunsten).

Door de oprichting is het mogelijk de belangen van componisten te verdedigen en hun maatschappelijke positie te versterken. Het Galaconcert is een van de jubileumactiviteiten waarmee het Genootschap van Nederlandse Componisten wil laten horen hoe rijk en gevarieerd de werken van de Nederlandse componisten zijn. Hun muziek verdient een vaste plek te behouden in het repertoire van Nederlandse orkesten en ensembles.

www.100jaargeneco.nl

www.concertgebouw.nl

Weergaven: 167

Opmerking

Je moet lid zijn van Nederlands MediaNetwerk om reacties te kunnen toevoegen!

Wordt lid van Nederlands MediaNetwerk

Interviews

Nieuwsbrief


Nieuwsbrief


Meld je aan voor de nieuwsbrief! Iedere dinsdag het nieuwste media nieuws, de scherpste communicatie columns en de beste vacatures in jouw inbox

Naam:
Email addres:

 

Bestaande en nieuwe leden krijgen de nieuwsbrief automatisch toegestuurd (opt-out)


Klik hier voor de meest recente nieuwsbrief

 

 

Stuur ons uw persberichten!

Het Nederlands MediaNetwerk ontvangt graag uw - voor media- en communicatie professionals relevante - persberichten! Stuur ze naar

info@nederlandsmedianieuws.nl

Afzenders van persberichten ontvangen automatisch het wekelijkse online magazine Nederlands MediaNieuws

Columns


Badge

Bezig met laden...

© 2024   Gemaakt door Bas Vlugt.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden