Nederlands MediaNetwerk

12 talenten, een kraakpand en Dion Graus

Stel! Stel dat 12 fotografen van de Amsterdamse Fotoacademie een expositie inrichten. Niet de beste en hoogst onderscheiden eindexamenkandidaten ooit, die cum laude de weg van het ware kunstenaarschap zullen vinden en nooit, maar dan ook NOOIT, het bord ‘pasfoto’s direct klaar’ voor hun pand hoeven te zetten, maar derdejaars studenten van die academie, die het eindexamen eerst nog maar eens moeten zien te halen. (Maar die overigens, zo begreep ik onder het genot van een biertje-zonder-glas nooit, maar dan ook NOOIT zullen overwegen het bord ‘pasfoto’s direct klaar’ voor hun pand te zetten.)

Kortom, laten we eerlijk zijn, 12 fotografen die niemand kent - hoewel de Dion-Graus-Serie van een van die talentjes beslist niet onopgemerkt zal blijven. Goed, maar stel dan ook dat de opening van die expositie in Amsterdam plaatsvindt op een zonnige terrasvrijdagmiddag (waar parkeer ik m’n auto!), en het evenement wordt gehouden in een kraakpand. (Pardon? Een KRAAKPAND. Goh, ik dacht dat die Van der Laan zo doortastend bezig was.)

Kraakpand Het Slangenpand dus, Spuistraat 199, in de schaduw van het Paleis op de Dam. Stel dan, dat die hooghartige kunstenaars hun artistieke uitdragerij niet ‘haarscherpe tepelkloven’ of ‘Filebeelden’ of ‘verregend portret van een dagje naaktrecreatie’ noemen (commerciële affiches, nietwaar), maar KäärMEET
Da’s Fins, voor Slang (een der fotografen is Fins).

Ik heb, lieve mediaprofessionals en marketeers, bij deze de propositie geschetst. En stel u de vraag: ‘hoe krijgen we de zaak - met werkelijk schitterende foto’s- vol bezoekers.’ Simpel: door de vraag vooral niet aan mediaprofessionals en marketeers te stellen.

De dames en heren fotografen begonnen een dag of tien voor de opening te posten op Facebook. Niks posters plakken, maar ‘liken’, doorsturen, posten, comments toevoegen en in een mum van tijd doorgroeien tot honderden reacties, een complete groep die ook na de opening, zo blijkt, actief is.

En zo werd de vernissage een combinatie van een Flashmob, Pop-upstore, underground (kraakpand) en highbrow (fotoacademie) met genoeg aandacht in, onder meer stadskrant Het Parool. Zonder dat een van de betrokkenen ooit heeft overwogen een vergadering te agenderen om eens te bespreken ‘welk reclamebureau’ of ‘pr-organisatie’ het ‘lanceringstraject’ moest (bege)leiden.
En, let wel: de academie geeft briljante lessen in fotografie en leidt daarmee, zo kan een ieder in het Slangenpand zien, professionals op in fotografie.
Niet in social media.
Dat, lieve mediaprofessionals en marketeers, nemen de studenten zelf mee.

Weergaven: 265

Opmerking

Je moet lid zijn van Nederlands MediaNetwerk om reacties te kunnen toevoegen!

Wordt lid van Nederlands MediaNetwerk

Interviews

Nieuwsbrief


Nieuwsbrief


Meld je aan voor de nieuwsbrief! Iedere dinsdag het nieuwste media nieuws, de scherpste communicatie columns en de beste vacatures in jouw inbox

Naam:
Email addres:

 

Bestaande en nieuwe leden krijgen de nieuwsbrief automatisch toegestuurd (opt-out)


Klik hier voor de meest recente nieuwsbrief

 

 

Stuur ons uw persberichten!

Het Nederlands MediaNetwerk ontvangt graag uw - voor media- en communicatie professionals relevante - persberichten! Stuur ze naar

info@nederlandsmedianieuws.nl

Afzenders van persberichten ontvangen automatisch het wekelijkse online magazine Nederlands MediaNieuws

Columns


Badge

Bezig met laden...

© 2024   Gemaakt door Bas Vlugt.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden