Nederlands MediaNetwerk

BesteProduct.nl: Vergelijkingssites verslaan Google Shopping

Traditionele vergelijkingssites, zoals Kieskeurig.nl en Vergelijk.nl, verslaan de nieuwe concurrent Google Shopping nog op alle fronten. Uit een onderzoek naar ruim 1200 online aanbiedingen, uitgevoerd door consumentenwebsite BesteProduct.nl, blijkt dat de informatie op vergelijkingssites betrouwbaarder is en ze lagere prijzen hebben. 

Kieskeurig.nl en Tweakers.net komen als winnaars uit het onderzoek. Ze scoren het hoogste percentage bij de goedkoopste aanbiedingen en hebben de meeste prijzen bij een product. Marktleider Kieskeurig heeft echter een grotere dekking en werkt het meest nauwkeurig. De prijsweergave op Kieskeurig is in 87 procent van de gevallen correct. “Kieskeurig is niet voor niets de grootste vergelijkingssite van Nederland”, zegt directeur Niels Willems van BesteProduct.nl. “Ze hebben hun zaakjes duidelijk goed voor elkaar.”

Dat kan niet gezegd worden van Google Shopping, dat op alle onderdelen als laatste uit de bus komt. “Google is natuurlijk groot en heeft veel power, maar dat neemt niet weg dat de traditionele vergelijkingssites qua ervaring jaren voorsprong  hebben. Dat zie je terug in de resultaten”, constateert Willems. 

BesteProduct.nl heeft voor het onderzoek Kieskeurig.nl, Tweakers.net, Google Shopping, Vergelijk.nl en Beslist.nl onder de loep genomen. De consumentenwebsite checkte ruim 1200 aanbiedingen bij 105 producten afkomstig uit 15 productgroepen. Gecontroleerd is op verkeerde prijsvermelding, laagste prijs en aantal aanbiedingen bij een product.

Bij de producten is de prijs (inclusief verzendkosten) op de vergelijkingssite vergeleken met de prijs die de consument uiteindelijk bij de webwinkel moet afrekenen. Bij Kieskeurig.nl klopt dit in 87 procent van de gevallen. Bij Google Shopping bij 70 procent van de aanbiedingen. Vergelijk.nl zit op 72 procent,  Tweakers.net en Beslist.nl op 77 procent.

Uit de analyse van de fouten blijkt dat de oorzaken van de prijsverschillen lang niet altijd (alleen) bij de vergelijkingssites liggen. De prijsafwijkingen komen bijvoorbeeld doordat webwinkels wel extra kosten berekenen, maar die niet doorgeven aan de vergelijkers. Zo zijn er webwinkels die inpakkosten rekenen, geld vragen voor het gebruik van iDeal of de verwijderingsbijdrage niet weergeven in hun prijs. Er zijn zelfs retailers die nog een verwijderingsbijdrage rekenen voor kleine elektrische apparaten, zoals tv’s en friteuses, terwijl deze begin dit jaar is afgeschaft voor deze producten. De prijsafwijkingen kunnen hierdoor per product oplopen van een euro tot tientallen euro’s. 

Consumenten die op zoek zijn naar de laagste prijs kunnen het beste of Kieskeurig.nl of Tweakers.net raadplegen. De kans is daar veruit het grootst om een webwinkel te vinden, die het product goedkoper aanbiedt dan bij concurrenten zoals Vergelijk.nl of Beslist.nl. Op dit vlak doet Google Shopping het ook een stuk minder. De zoekmachinegigant versloeg zijn concurrenten in de strijd om de laagste prijs niet een keer.

Het volledige onderzoeksrapport in bijgevoegd in PDF. Van de belangrijkste gegevens uit het onderzoek is ook een infographic gemaakt. Deze infographic is te vinden op de site van BesteProduct.nl.

www.BesteProduct

www.Kieskeurig.nl

www.tweakersnet.nl 

www.Vergelijk.nl

Weergaven: 307

Opmerking

Je moet lid zijn van Nederlands MediaNetwerk om reacties te kunnen toevoegen!

Wordt lid van Nederlands MediaNetwerk

Interviews

Nieuwsbrief


Nieuwsbrief


Meld je aan voor de nieuwsbrief! Iedere dinsdag het nieuwste media nieuws, de scherpste communicatie columns en de beste vacatures in jouw inbox

Naam:
Email addres:

 

Bestaande en nieuwe leden krijgen de nieuwsbrief automatisch toegestuurd (opt-out)


Klik hier voor de meest recente nieuwsbrief

 

 

Stuur ons uw persberichten!

Het Nederlands MediaNetwerk ontvangt graag uw - voor media- en communicatie professionals relevante - persberichten! Stuur ze naar

info@nederlandsmedianieuws.nl

Afzenders van persberichten ontvangen automatisch het wekelijkse online magazine Nederlands MediaNieuws

Columns


Badge

Bezig met laden...

© 2024   Gemaakt door Bas Vlugt.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden