Nederlands MediaNetwerk

Concurrentiepositie zzp'ers verslechterd door regelgeving BTW-vrijstelling trainers en opleiders

FNV Zelfstandigen, belangenbehartiger van ruim 14.000 zzp’ers in de sectoren Diensten, Groen, Handel, ICT, Industrie, Vervoer en Zorg, gaat met het Ministerie van Financiën in gesprek over de regelgeving rondom BTW-vrijstelling voor het kortdurend beroepsonderwijs.

Vanaf 1 juli moet op al het onderwijs 19% BTW geheven worden, tenzij het onderwijs wordt gegeven door een erkende onderwijsinstelling. Om een erkende onderwijsinstelling te kunnen worden, moeten zzp’ers ingeschreven staan bij het Centraal Register Kort Beroepsonderwijs (CRKBO). Dit register was aanvankelijk niet ingesteld op zelfstandigen, maar vooral op grote onderwijsinstellingen. Hierdoor kent het CRKBO twee inschrijvingen, één voor onderwijsinstellingen en één voor zzp’ers die uitsluitend als onderaannemer werken.

Volgens FNV Zelfstandigen sluit deze manier van inschrijven totaal niet aan op de praktijk waardoor zzp’ers die niet als onderaannemer werken, genoodzaakt zijn om de inschrijving als onderwijsinstelling aan te vragen. Zowel de kosten als de audit voor onderwijsinstellingen vormen voor veel zzp’ers een te hoge drempel, waardoor zij zich uiteindelijk niet kunnen inschrijven. Zonder inschrijving worden zzp’ers 19% duurder dan instellingen die geen BTW hoeven te verrekenen. Volgens FNV Zelfstandigen wordt de concurrentiepositie van zzp’ers hierdoor sterk verslechterd en moeten er snel veranderingen komen omtrent deze regelgeving.

“Wij begrijpen dat het invoeren van een nieuwe regelgeving problemen met zich mee kan brengen. Het is daarom van belang dat er verschillende relevante zzp-organisaties betrokken worden zodat beroepsbeoefenaars niet op voorhand worden benadeeld,” aldus Linde Gonggrijp, directeur FNV Zelfstandigen. “FNV Zelfstandigen wil dat de audit voor zzp’ers niet alleen toegankelijk wordt voor zzp’ers die als onderaannemer werken, maar voor alle zzp’ers. Daarnaast vinden wij dat de vereisten van de audit moeten worden aangepast en dat er een substantiële korting voor zzp’ers op het tarief van de audit voor onderwijsinstellingen moet komen.”

www.fnvzzp.nl

Weergaven: 43

Opmerking

Je moet lid zijn van Nederlands MediaNetwerk om reacties te kunnen toevoegen!

Wordt lid van Nederlands MediaNetwerk

Interviews

Nieuwsbrief


Nieuwsbrief


Meld je aan voor de nieuwsbrief! Iedere dinsdag het nieuwste media nieuws, de scherpste communicatie columns en de beste vacatures in jouw inbox

Naam:
Email addres:

 

Bestaande en nieuwe leden krijgen de nieuwsbrief automatisch toegestuurd (opt-out)


Klik hier voor de meest recente nieuwsbrief

 

 

Stuur ons uw persberichten!

Het Nederlands MediaNetwerk ontvangt graag uw - voor media- en communicatie professionals relevante - persberichten! Stuur ze naar

info@nederlandsmedianieuws.nl

Afzenders van persberichten ontvangen automatisch het wekelijkse online magazine Nederlands MediaNieuws

Columns


Badge

Bezig met laden...

© 2024   Gemaakt door Bas Vlugt.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden