Nederlands MediaNetwerk

Zowel de Volkskrant als Vrij Nederland schreef er over: duurzaamheid is onzichtbaar in verkiezingstijd. Berthold Brecht zei het al veel eerder: ‘Erst kommt das Fressen, dann die Moral.’ Allemaal waar, zij het dat de aandacht vooral gevestigd wordt op de overheid als haperende subsidiemotor ter bevordering van groene stroom, windmolens en energiezuinige kantoorpanden.

In de marktsector is maatschappelijk verantwoord ondernemen allesbehalve tot stilstand gekomen. Een jaar of vijftien geleden, in de tijd dat de raden van bestuur over hete kolen liepen en Tibetaans trommelen teambuilding in de hand moest werken, was het bon ton de midweek zalmvissen eens voor wat zinvols te verruilen. De directeur ging met het management naar Afrika, sloeg een waterput, sliep in een rondaval, bakte maïspannenkoeken met locals en eenmaal weer geacclimatiseerd spoedde hij zich in zijn BMW Sedan naar het thuisfront om de foto’s in de media te showen.
Vandaag de dag is MVO geen periodieke pr-exercitie meer. Zo hebben NS-werknemers het ‘sociale hoofdkantoor’ HGB-V opgericht. Een van de meest in het oog springende projecten is het leveren van riksja’s aan noodlijdende gezinnen in Bangladesh, die op deze manier selfsupporting kunnen worden.
Het in Zoetermeer gevestigde Greenfox, bouwt met behulp van sociale werkplaats-personeel tl-armaturen om naar een energiezuinige toepassing. De werknemers zijn trots dat ze dit in hun ogen belangrijke werk mogen doen.

Op consumenten-niveau is de fietsende Trouwlezer met linnen schoudertas ingehaald door groengezinde gezinnen die hun verantwoorde boodschappen in de Volvo s70-station laden. Albert Heijn is met de biologische- en Puur & Eerlijk-lijn de niche voorbij en supermarkt Marqt aan het Rembrandtplein, doet het yuppenmekka van Dean & De Luca in NYC bijna verbleken.
Maar ook de trendy Plakkies ontwikkeld door TU-studenten uit Delft en Jan Jansen, laten zien dat het PPP-beginsel geen zuurdesumgeur hoeft achter te laten. Milieubelastende autobanden vormen het basismateriaal voor de slippers, waardoor de afvalberg vermindert en de lokale kansarme jongeren van de straat zijn. De winst gaat voor 100 pct. naar Kidsrights, een project voor weeskinderen in Zuid-Afrika.
Een verlaging van het btw-tarief op MVO-consumentenproducten zou de groei nog verder stimuleren, omdat moraal en eten inmiddels goed samen blijken te gaan. BS

Weergaven: 90

Opmerking

Je moet lid zijn van Nederlands MediaNetwerk om reacties te kunnen toevoegen!

Wordt lid van Nederlands MediaNetwerk

Interviews

Nieuwsbrief


Nieuwsbrief


Meld je aan voor de nieuwsbrief! Iedere dinsdag het nieuwste media nieuws, de scherpste communicatie columns en de beste vacatures in jouw inbox

Naam:
Email addres:

 

Bestaande en nieuwe leden krijgen de nieuwsbrief automatisch toegestuurd (opt-out)


Klik hier voor de meest recente nieuwsbrief

 

 

Stuur ons uw persberichten!

Het Nederlands MediaNetwerk ontvangt graag uw - voor media- en communicatie professionals relevante - persberichten! Stuur ze naar

info@nederlandsmedianieuws.nl

Afzenders van persberichten ontvangen automatisch het wekelijkse online magazine Nederlands MediaNieuws

Columns


Badge

Bezig met laden...

© 2024   Gemaakt door Bas Vlugt.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden