Nederlands MediaNetwerk

HOI Q1-11 Landelijke Dagbladen - Gratis Dabladen

Na een flink aantal jaren van louter dalende oplagecijfers valt er in dagbladenland weer wat te beleven. Niet dat er sprake is van een spectaculaire omslag maar er komt differentiatie in de oplage-ontwikkeling.

Q4-10 was verrassend goed voor het medium als geheel, in Q1-11 is er toch weer een daling. De betaalde oplage van de landelijke dagbladen daalde met 2,4 procent tot 1,59 miljoen exemplaren.

Die daling werd voor een belangrijk deel bepaald door een grote daling bij De Telegraaf van 8 procent. Als de oplagedaling van De Telegraaf buiten beschouwing wordt gelaten, staat er een stijging van 0,6 procent. Deze wordt veroorzaakt door De Persgroep. Het AD was jarenlang de gebeten hond onder de landelijke dagbladen en nu blijft de oplage nagenoeg liggen. Trouw doet het met een oplagestijging van 0,8 procent goed maar de grote winst zit bij de Volkskrant, met een oplagestijging van 6,7 procent.


NRC.Next blijft het jaar na jaar goed doen. In Q1-11 was de oplagestijging 5,1 procent, de krant begint wat oplage betreft Trouw in het vizier te krijgen. NRC Handelsblad zakte 4,1 procent terug. Na alle dynamiek in het afgelopen halfjaar moet de krant zich - met nieuwe eigenaar, nieuwe hoofdredacteur, nieuwe koers en nieuw formaat - blijkbaar nog nestelen.

Het Financieele Dagblad was jarenlang de uitzondering op de dalende dagbladoplages maar heeft zich in de financiële crisis in ieder geval in de papieren editie niet goed staande weten te houden. Q4-10 was niet goed en Q1-11 laat opnieuw een daling zien, nu met 2,2 procent.

De oplageontwikkeling van de gratis dagbladen laat ook dynamiek zien. Waar Metro en Sp!ts hun oplages in de afgelopen jaren gestaag hebben laten dalen, liet De Pers zijn oplage stevig leeglopen. In Q1-11 dalen de oplages van Metro en Sp!ts flink door met percentages tussen de 7 en 8 procent. De Pers gooit het roer om en laat een spectaculaire oplagestijging van 34 procent noteren, waardoor de drie gratis dagbladen op oplages naar elkaar toe kruipen.

Weergaven: 216

Opmerking

Je moet lid zijn van Nederlands MediaNetwerk om reacties te kunnen toevoegen!

Wordt lid van Nederlands MediaNetwerk

Interviews

Nieuwsbrief


Nieuwsbrief


Meld je aan voor de nieuwsbrief! Iedere dinsdag het nieuwste media nieuws, de scherpste communicatie columns en de beste vacatures in jouw inbox

Naam:
Email addres:

 

Bestaande en nieuwe leden krijgen de nieuwsbrief automatisch toegestuurd (opt-out)


Klik hier voor de meest recente nieuwsbrief

 

 

Stuur ons uw persberichten!

Het Nederlands MediaNetwerk ontvangt graag uw - voor media- en communicatie professionals relevante - persberichten! Stuur ze naar

info@nederlandsmedianieuws.nl

Afzenders van persberichten ontvangen automatisch het wekelijkse online magazine Nederlands MediaNieuws

Columns


Badge

Bezig met laden...

© 2024   Gemaakt door Bas Vlugt.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden