Nederlands MediaNetwerk

Linksom of rechtsom? Vraag het Google Optimizer!

Omdat ik toch zo lekker bezig ben de zegeningen van Google te bezingen, deze keer een stukje over Google Website Optimizer. Met dit (gratis) gereedschap kunt u uw website optimaliseren, wat wil zeggen: zo veel mogelijk mensen over de streep trekken om een aankoop te plegen. Zo'n aankoop noemen we een 'conversie', maar je zou het aanmelden op een nieuwsbrief ook als een conversie kunnen zien. Hoe dan ook: er is een doel dat bereikt dient te worden. Maar wat is de beste tekst, de beste aanbieding, de beste deal om de klant te overtuigen? Wel, zoals voor alles geldt ook hier: meten is weten.

Google Optimizer is het gereedschap om A/B testing en zelfs multivariate testing uit te voeren. Korte uitleg bij deze begrippen? Ach, waarom niet. A/B testing wil simpelweg zeggen dat je de ene helft van je klanten optie A biedt en de andere helft optie B. Je ziet dan vanzelf wat het beste scoort. In de fysieke wereld is dat wat lastig, maar voor websites is het ideaal: maak twee versies van een pagina (index.html en index2.html bijvoorbeeld) en voeg de juiste codes in, die Google voor je aanmaakt. Vervolgens is het ook Google die er voor zorgt dat de pagina's rouleren. Sterker nog, als een klant bijvoorbeeld versie B ziet zal hij die (mits vanaf dezelfde PC bekeken) ook BLIJVEN zien. Anders staat het zo slordig, nietwaar? Natuurlijk moet er ook code worden toegevoegd aan de conversiepagina, dus uw webmaster heeft er wel een minuut of tien werk aan.

Na een aantal bezoeken wordt duidelijk welke pagina effectiever is en met welk percentage. Dan wordt het pas echt leuk, want dan spelen we 'beat the control'. We maken een derde versie en proberen die ook weer beter te laten scoren. Dat kan met een andere indeling zijn, een andere tekst of zelfs een andere aanbieding.

De gevorderden kunnen bij Google Website Optimizer zelfs terecht voor Multivariate testing: dan worden dynamisch delen van de pagina vervangen. Google Experimenteert bijvoorbeeld zelf met een aantal varianten op de lay-out of rouleert meerdere tekstversies. Hier heeft uw webmaster wel wat meer tijd voor nodig en het is dan ook geschikter voor grotere sites met hogere bezoekersvolumes.

De dienst is zoals gezegd gratis en als u toch bezig bent, laat dan meteen Google Analytics code inbouwen. Tot slot nog een waarschuwing: verander niet teveel zaken tegelijkertijd! Dan weet u niet meer wat nu precies de sleutel tot het succes was. Zelf vind ik circa 300 bezoekers genoeg om een indicatie te geven voor het succes.

Bonustip: als u Google Analytics (waarover een andere keer meer) installeert, noteer dan de IP-adressen van uw eigen bedrijf of huisadres en zet ze bij 'filters'. Uw eigen controlebezoeken worden dan niet meegerekend en vertekenen de resultaten ook niet.

Google Optimizer: http://www.google.com/websiteoptimizer

Kijkersvraag: ooit A/B getest op uw site? En zo nee, was dit stuk overtuigend genoeg?

(Martijn Warnas is voormalig filmcriticus, huidig freelance voice-over en heeft inmiddels geleerd dat roem leuk is, maar geld nóg leuker. Zijn website: http://www.topvoicever.nl/)

Weergaven: 56

Opmerking

Je moet lid zijn van Nederlands MediaNetwerk om reacties te kunnen toevoegen!

Wordt lid van Nederlands MediaNetwerk

Interviews

Nieuwsbrief


Nieuwsbrief


Meld je aan voor de nieuwsbrief! Iedere dinsdag het nieuwste media nieuws, de scherpste communicatie columns en de beste vacatures in jouw inbox

Naam:
Email addres:

 

Bestaande en nieuwe leden krijgen de nieuwsbrief automatisch toegestuurd (opt-out)


Klik hier voor de meest recente nieuwsbrief

 

 

Stuur ons uw persberichten!

Het Nederlands MediaNetwerk ontvangt graag uw - voor media- en communicatie professionals relevante - persberichten! Stuur ze naar

info@nederlandsmedianieuws.nl

Afzenders van persberichten ontvangen automatisch het wekelijkse online magazine Nederlands MediaNieuws

Columns


Badge

Bezig met laden...

© 2024   Gemaakt door Bas Vlugt.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden