Nederlands MediaNetwerk

· Budgetten Nederlandse huishoudens stijgen deze Kerst marginaal; gezinnen voorspellen gemiddeld €442,65 uit te geven, een stijging van slechts 0,8% vergeleken met vorig jaar

· Deze Kerst verwachten Nederlandse huishoudens gemiddeld €236,68 te besteden aan cadeaus, €145,09 aan eten en drinken, €36,03 aan reizen en €24,85 aan kerstversiering

· De hoogste uitgaven aan cadeaus zijn naar verwachting voor kleding en schoeisel (40%), gevolgd door speelgoed (24%), gadgets en elektronica (20%) en cosmetica (15%)

· Voor Nederlandse huishoudens wordt voorspeld dat ze in vergelijking met andere Europese landen het minste uitgeven aan Kerst (€442,65). Ter vergelijking: voor het Verenigd Koninkrijk wordt voorspeld dat men qua algehele Kerstuitgaven het meeste uitgeeft (€756,44), gevolgd door Zweden (€637,31) en Spanje (€623,07). Naast Nederland zullen ook Frankrijk (€511,87) en Italië (€563,50) naar verwachting over het algemeen minder spenderen

· Nederlandse gezinnen verwachten bijna € 80,05 (18,1%) van hun Kerstbudget online te besteden


Ondanks moeilijke economische omstandigheden wordt voor de Kerstbestedingen van Nederlandse huishoudens dit jaar een marginale stijging voorspeld. Gezinnen zullen gemiddeld €442,65 uitgeven aan de feestdagen[1]. Cadeaus vormen het leeuwendeel (€ 232,68 oftewel 53,5%) van het kerstbudget, gevolgd door eten en drinken (€145,09 of 32,8%), reizen (€36,03 of 8,1%) en kerstversiering (€24,85 of 5,6%)2]. Mode, waaronder kleding en schoeisel, blijft het populairste cadeau en is goed voor 40% van het cadeaubudget per huishouden. Speelgoed vertegenwoordigt bijna een kwart (24%) van de uitgaven, gadgets 20% en cosmetica is goed voor 15% van de totale uitgaven aan cadeaus.

Het in opdracht van online winkelvergelijkingssite Kelkoo door the Centre for Retail Research opgestelde rapport doet een voorspelling voor de Kerstuitgaven van Europese huishoudens in Frankrijk, Duitsland, Denemarken, Italië, Noorwegen, Nederland, Spanje en Zweden.

De totale kerstverkopen zullen voor Nederland dit jaar naar verwachting stijgen met 0,8 % (€99 miljoen), naar €12,3 miljard. Net zoals kersttradities binnen Europa variëren, geldt dat echter ook voor kerstbudgetten[1]. In totaal zullen Nederlandse gezinnen volgens het rapport deze Kerst het minste uitgeven per huishouden, namelijk €442,65. De Nederlanders krijgen hierbij gezelschap van gezinnen uit Frankrijk (€511,87), Italië (€563,50) en Denemarken (€589,21). Al deze landen zullen naar verwachting minder spenderen dan het Europese gemiddelde van €593,11[2].

Nederlandse consumenten zullen deze Kerst vergeleken met hun Europese tegenhangers naar verwachting het minste uitgeven aan cadeaus (€236,68). Zweedse gezinnen geven het meeste uit aan reiskosten in verband met het bezoeken van vrienden en familie (€78,10), vergeleken met €36,03 voor Nederlandse gezinnen. Huishoudens in Denemarken voeren de ranglijst aan wat betreft de hoogste uitgaven aan versiering (€47,58), tegen €24,85 in Nederland.[2] Deze voorspellingen geven eerder verschillen weer in attitude, koopkracht en voorkeuren dan dat ze een waardeoordeel vellen over vrijgevigheid. Vergeleken met het Verenigd Koninkrijk geven veel landen bijvoorbeeld een groter percentage van hun kerstbudget uit aan eten en drinken, en een kleiner percentage aan cadeaus.

Nederlandse gezinnen lijken de hoogste prioriteit te geven aan eten en drinken, en zullen naar verwachting het grootste deel van hun kerstbudget uitgeven aan de feestdis (33%), op de voet gevolgd door gezinnen in Frankrijk (31%), Denemarken (30,4%), Duitsland en Spanje (30%) – ongeveer een derde en daarmee iets meer dan het Europese gemiddelde van 29%.

Gemiddeld besteden Europese huishoudens 55,5% van hun totale kerstbudget (gemiddeld €330,79) aan het kopen van cadeaus voor anderen. Nederlandse consumenten geven 53,5% uit aan cadeaus. Aanzienlijk minder dan in Verenigd Koninkrijk, waar naar verwachting consumenten het meeste zullen uitgeven aan cadeaus (62%), gevolgd door Spanjaarden (58%) en Duitsers (56%). Gezinnen in Italië en Zweden zullen naar verwachtingen het kleinste percentage van hun kerstbudget uitgeven aan cadeaus (53%).

Wat betreft de cadeaus die mensen gaan kopen, heeft het onderzoek bekeken hoe gezinnen van plan zijn hun geld te spenderen binnen de vier belangrijkste cadeaucategorieën; speelgoed, consumentenelektronica, kleding & schoeisel en cosmetica. Gezinnen in het Verenigd Koninkrijk zullen naar verwachting het meeste uitgeven aan speelgoed (€83,68) en consumentenelektronica (€114,57), terwijl modegerichte Italiaanse families volgens de voorspelling voorop zullen lopen als het gaat om uitgaven aan kleding en schoeisel (€161,42). Noorse gezinnen zullen naar verwachting het meeste uitgeven aan cosmetica (€59,92).

Online kerstverkopen zullen dit jaar naar verwachting met 25,1% (€6,4 miljard) stijgen naar €32 miljard voor heel Europa, hiermee versterken de online verkopen de groei in de retail sector[1]. Gemiddeld wordt voor Europese huishoudens voorspeld dat zij bijna €100 van hun kerstbudget online zullen spenderen, waarvan 79% aan cadeaus, 10% aan eten en drinken, 8% aan kerstreisjes en 3% aan versiering[4]. Vergeleken hiermee vallen de verwachte offline verkopen tegen, met een daling van 1,4%, van €284,9 miljard vorig jaar naar €280,9 miljard in 2010 – een afname van €4,1 miljard.

Huishoudens in het Verenigd Koninkrijk en Noorwegen zullen naar verwachting de grootste online shoppers zijn, met respectievelijke uitgaven van €166,24 en €132,54 per huishouden, gelijk aan 22% van het gezinsbudget deze Kerst. Van huishoudens in Zweden (21%), Frankrijk (19%), Denemarken (19%) en Nederland (18%) wordt verwacht dat zij een groter deel van hun budget online uitgeven dan het Europese gemiddelde van 16%. Duitsland (14%), Spanje (6%) en Italië (4%) zijn de enige landen die online minder dan het gemiddelde zullen uitgeven[4].

Pepijn Breijder, Country Manager Nederland bij Kelkoo, becommentarieert: “Hoewel de omstandigheden voor de retail dit jaar problematisch blijven, zullen de cadeaus zich ook deze Kerst weer hoog opstapelen. Ondanks bezuinigingen in de publieke bestedingen in Nederland en de rest van Europa suggereert het onderzoek dat het algehele budget per Nederlands huishouden deze Kerst in vergelijking tot vorig jaar zal toenemen met 0,8% (€99 miljoen). Online bestedingen zullen het bovendien goed blijven doen en een sleutelrol spelen in het stimuleren van de algehele retailgroei. Het zal voor niemand een verrassing zijn dat een gezond deel van het gezinsbudget online zal worden besteed. Het internet levert tenslotte aanzienlijke besparingen op ten opzichte van offline winkels, en zorgt voor wat extra rek in de gezinsbudgetten.”

www.kelkoo.nl

Weergaven: 129

Opmerking

Je moet lid zijn van Nederlands MediaNetwerk om reacties te kunnen toevoegen!

Wordt lid van Nederlands MediaNetwerk

Interviews

Nieuwsbrief


Nieuwsbrief


Meld je aan voor de nieuwsbrief! Iedere dinsdag het nieuwste media nieuws, de scherpste communicatie columns en de beste vacatures in jouw inbox

Naam:
Email addres:

 

Bestaande en nieuwe leden krijgen de nieuwsbrief automatisch toegestuurd (opt-out)


Klik hier voor de meest recente nieuwsbrief

 

 

Stuur ons uw persberichten!

Het Nederlands MediaNetwerk ontvangt graag uw - voor media- en communicatie professionals relevante - persberichten! Stuur ze naar

info@nederlandsmedianieuws.nl

Afzenders van persberichten ontvangen automatisch het wekelijkse online magazine Nederlands MediaNieuws

Columns


Badge

Bezig met laden...

© 2024   Gemaakt door Bas Vlugt.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden