Nederlands MediaNetwerk

"Open Internet brengt cultuursector terug in 17e eeuw"

De cultuursector wordt door het Open Internet afgeremd om zelfs gesloopt. Terwijl de originele makers hun winsten zien teruglopen en mensen ontslaan, verdienen partijen die hun werk distribueren veel geld aan gekopieerde content. Dat kan niet lang meer zo doorgaan, aldus Robert Levine (op foto), auteur van het boek 'Free Ride: How Digital Parasites Are Destroying the Culture Business and How the Culture Business Can Fight Back.' In deze blog een beschouwende samenvatting.

Op 19 december sprak Levine over zijn nieuwe boek tijdens de jaarvergadering van het Nederlands Uitgeversverbond, in het Barbizonhotel in Amsterdam. Natuurlijk had het NUV hem niet zomaar uitgenodigd. Meer en meer uitgevers stellen zich in het geweer tegen (vermeende)... en andere inbreuken op het auteursrecht. Het besef begint steeds dieper door te dringen dat het knip- en plakwerk op internet de bijl vormt aan de wortel van de professionele media. Sterker nog, 20 december kreeg Dichtbij.nl (van Telegraaf Media ICT) de sommatie door Enter Media in Weesp te stoppen met haar huidige vorm van nieuwsaggragatie. Deze keer was het dus ironisch genoeg een uitgever zélf, die zelf werd aangevallen door een andere uitgever.

“Nooit was het gemakkelijker om creatief werk te distribueren, maar nooit was het moeilijker om ervoor betaald te worden”, zo stelt Robert Levine over de impact van internet op partijen die culturele content produceren, waaronder uitgevers en filmmakers. Dat er steeds meer euro’s verschuiven van producenten naar distributeurs, werd deze zomer al berekend voor de Nederlandse uitgeefwereld. André Knol van het bedrijf GEA berichtte daarover in Mediafacts.

Vooropgesteld: natuurlijk is Levine vóór internet (wie niet?) en zelfs voor een bepaalde mate van openheid van culturele informatie op het internet. Een volledig gesloten internet gaat niet werken, is niet afdwingbaar en moet je ook helemaal niet willen. Daar is zelfs een internetconservatief als Levine van overtuigd.
Maar… met het Open Internet zoals dat wordt bepleit door bijvoorbeeld Google en de progressieve 'online community', heeft hij niets. Een van de uitgangspunten van dit Open Internet is vrije toegankelijkheid van informatie en het elimineren van blokkades tegen de onbeperkte uitwisseling van data. Een uitwisseling waaruit immers veel ideeën en innovaties voortvloeien. 

Levine is echter kritisch: “Het Internet is een indrukwekkende motor van economische groei geweest. Maar een groot deel van deze groei is gegaan naar een klein aantal technologiebedrijven. Deze bedrijven zijn afhankelijk van hoogwaardige journalistiek om hun zoekmachines nuttig te maken, zoals ze afhankelijk zijn van de boeiende muziek en films waarvoor consumenten digitale afspeelapparatuur aanschaffen. Maar de bedrijven die al deze culturele producten maken, zijn nooit in een slechtere conditie geweest dan nu. Ze ontslaan medewerkers, en daarmee hun vermogen om nieuwe werken te maken en vermarkten. Maar de zoekmachines en players zullen bij lange na niet zo waardevol zijn zonder deze partijen.”

Terug naar de zeventiende eeuw
Online activisten / internetadepten zijn volgens Levine tegen elke vorm van controle over informatie omdat volledige vrijheid dus leidt tot creativiteit en tot vernieuwing in alle sectoren. Maar Levine denkt dat de echte vraag een andere is: niet controle of vrijheid, maar handel of chaos. “Een helemaal Open Internet zou de verkoop van digitale media of wat ook maar in nullen en enen is uit te drukken, op lange termijn onmogelijk maken. We zouden een communicatie-infrastructuur uit de 21ste eeuw hebben die een economie uit de zeventiende eeuw ondersteunt; een economie waarin kunstenaars beschermheren nodig hebben en waarin alleen fysieke dingen waarde hebben. Dat klinkt niet als de vooruitgang die online activisten en Google prediken.”

Liever de appwereld dan de webwereld
Levine heeft dan ook meer op met de appwereld dan met de webwereld. "In de meer gesloten omgeving van een iPad app slagen bijvoorbeeld uitgevers er weer in om via digitale media geld te verdienen. Wired verkocht in juni 2010 bijvoorbeeld meer dan 100.000 issues méér dan zijn papieren tegenhanger voor dezelfde prijs van 5 dollar. Ook al daalden de verkopen van latere Wired-edities binnen de app: uitgevers zijn nog aan het leren hoe ze hun apps aantrekkelijker kunnen maken, én het iPad platform zal enorm doorgroeien. Door de komst van apps bestaat de toekomst gelukkig weer om geld te verdienen aan online stuff.”

"Piraterij frustreert innovatie"
Terug naar het open internet, de wereld van Control C en Control V. Om ook de kwaliteit van de informatie op het internet te verbeteren, is het volgens Levine van belang dat minder mensen gratis consumeren en 'jatten' en meer mensen gaan betalen voor online content. Daarbij ziet hij regelgeving zoals de Digital Millennium Copyright Act graag aangepast met als doel een betere bescherming van intellectueel eigendom.

Van steeds goedkoper terug naar beter 
Levine wijst partijen in het informatie-ecosysteem op hun verantwoordelijkheid: “Partijen zoals internetproviders en advertentienetwerken zouden zich verantwoordelijker moeten voelen voor wat er aan content door hun netwerken gaat. Schendingen van het auteursrecht negeren ze of ze zien het als het probleem van een ander. Natuurlijk kunnen ze niet juridische verantwoordelijkheid nemen voor alles wat er door hun netwerken passeert, maar een basisniveau van filtering mag toch van hen verwacht worden, zoals YouTube dat al heeft ingesteld. Door dit te doen, wordt innovatie niet ingeperkt, maar juist gestimuleerd. Piraten zouden hun oneerlijke voordeel verliezen, terwijl legitieme diensten meer investeringen zouden aantrekken en kunnen floreren. Online bedrijven zouden hun proposities weer beter kunnen maken, in plaats van alleen maar goedkoper.”

Alle apparaten straks via internet verknoopt
Ondertussen wordt – in de belevingswereld van Levine – het belang om in te grijpen in het Open Internet voor een betere bescherming van digitale media en andere diensten, alleen maar groter. Steeds meer apparaten, met name televisies, worden immers op het internet aangesloten. "Op dit moment vertrouwt de televisie- en filmindustrie nog op de stabiele inkomstenstromen vanuit 'kabel', een gesloten systeem dat piraterij lastig maakt. Maar op het moment dat het free for all van het internet wordt gekoppeld aan het medium televisie, zullen ook daar films gratis worden gedownload vanuit piratensites uit bijvoorbeeld Rusland.”

Google en de advocaten versus de contentindustrie
Die koppeling van steeds meer apparaten aan het internet is juist extra brandstof voor technologische partijen als Google om het free for all principe extra te promoten. Ze lobbyen dan ook met batterijen medewerkers voor wetgeving die het internetproviders onmogelijk maakt om hen de voet dwars te zitten. Sterker nog: Google ondersteunt volgens Levine de publieke advocatuur die voor het Open Internet pleit.

Robert Levine legt in zijn boek Free Ride tot slot uit waarom niet de bescherming van intellectueel eigendom, maar juist het Open Internet de wereld volgens hem kleiner maakt: “Als een land een markt heeft waarin 25% illegaal is en de overige 75% wordt gedomineerd door een paar grote bedrijven, dan zou niemand zo’n markt een succes willen noemen. Je kunt geen functionerende economie hebben zonder een markt, en je kunt geen markt hebben zonder bepaalde auteursrechten. En deze rechten stellen niets voor als ze niet worden afgedwongen. Willen we werkelijk het risico lopen dat een eeuwenoude culturele sector de nek wordt omgedraaid, alleen maar opdat het internet kan blijven werken zoals het in 1995 werkte?”

 

 

Weergaven: 104

Opmerking

Je moet lid zijn van Nederlands MediaNetwerk om reacties te kunnen toevoegen!

Wordt lid van Nederlands MediaNetwerk

Interviews

Nieuwsbrief


Nieuwsbrief


Meld je aan voor de nieuwsbrief! Iedere dinsdag het nieuwste media nieuws, de scherpste communicatie columns en de beste vacatures in jouw inbox

Naam:
Email addres:

 

Bestaande en nieuwe leden krijgen de nieuwsbrief automatisch toegestuurd (opt-out)


Klik hier voor de meest recente nieuwsbrief

 

 

Stuur ons uw persberichten!

Het Nederlands MediaNetwerk ontvangt graag uw - voor media- en communicatie professionals relevante - persberichten! Stuur ze naar

info@nederlandsmedianieuws.nl

Afzenders van persberichten ontvangen automatisch het wekelijkse online magazine Nederlands MediaNieuws

Columns


Badge

Bezig met laden...

© 2024   Gemaakt door Bas Vlugt.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden