Nederlands MediaNetwerk

Op vrijdag 8 december presenteer ik mijn nieuwe boek over ons leven in media in Pakhuis de Zwijger in Amsterdam. Aanvang is 20:00 uur, toegang gratis.

Dit boek probeert te verklaren waarom we de media gebruiken zoals we dat doen, waar we ons wel en waarover we ons niet zorgen over hoeven te maken, en wat we in media kunnen doen. Het boek is zeker ook relevant voor communicatieprofessionals die geinteresseerd zijn in nieuwe manieren van effectieve en mooie verhalen vertellen in een complex medialandschap.

Pitch:

We leven niet meer met media, maar in media.

Als we het over media hebben is het goed te beseffen wat daar allemaal mee bedoeld wordt. Media zijn allereerst de middelen die ons in staat stellen te communiceren: de hardware en software. Daaronder valt alles van analoog tot digitaal, van print tot online, van vaste tot mobiele apparaten. De kern van de mediageschiedenis is dat onze apparaten steeds meer verdwijnen, waar ze qua design en technologie opgaan in onze omgeving en ons lichaam. We zullen in de toekomst op een steeds meer organische en intuïtieve manier met media om gaan.

Daarnaast doen we van alles met media – dit gebruik is onderdeel van de definitie. We lezen, kijken, luisteren, swipen, klikken, streamen, appen, chatten en mailen alsof ons leven ervan afhangt. Niets in de ontwikkeling van mediagebruik wijst erop dat al dit intensieve gebruik ooit nog minder wordt – eerder het tegenovergestelde is het geval.

Tot slot geven we media (als informatiedragers en communicatiemiddelen en wat we daarmee allemaal doen) een bepaalde plaats in ons leven. Dat betekent bijvoorbeeld dat we allerlei gevoelens ontwikkelen voor (of tegen) specifieke media, dat we allerlei rituelen hebben wat media betreft en dat we allerlei formele en informele spelregels in acht nemen wat betreft de manier waarop we met media om gaan. Op dit gebied zien we dat aan de ene kant onze liefde voor media toeneemt – aangezien we zowat alle onderdelen van ons leven deels of geheel uitbesteden aan media.

Ons liefdesleven verloopt via dating apps, onze vriendschappen en professionele netwerken via sociale media, we vinden de weg via een kaart op de computer of smartphone, we regelen ons eten en vermaak online en wat we van de wereld weten zagen we eerst in media (waardoor we niet meer onschuldig naar de wereld kunnen kijken). Daarnaast zijn we in media voortdurend bezig alle onderdelen van onze spullen en identiteit aan het vermarkten: onze woning via AirBnB, onze auto via Snappcar, ons gereedschap via Peerby, onze handnijverheid via Etsy en onszelf op LinkedIn en Facebook.

De toekomst van ons leven in media hoeft er niet een te zijn van louter kapitalistische zelfverheerlijking en verrijking – het kan er ook een zijn waarop we alomtegenwoordige media inzetten om beter naar elkaar te luisteren, leren om met verschil en diversiteit om te gaan, en samen gaan werken aan een betere, schonere en eerlijke wereld. Dat kan allemaal – ook in media.

 

Weergaven: 329

Opmerking

Je moet lid zijn van Nederlands MediaNetwerk om reacties te kunnen toevoegen!

Wordt lid van Nederlands MediaNetwerk

Interviews

Nieuwsbrief


Nieuwsbrief


Meld je aan voor de nieuwsbrief! Iedere dinsdag het nieuwste media nieuws, de scherpste communicatie columns en de beste vacatures in jouw inbox

Naam:
Email addres:

 

Bestaande en nieuwe leden krijgen de nieuwsbrief automatisch toegestuurd (opt-out)


Klik hier voor de meest recente nieuwsbrief

 

 

Stuur ons uw persberichten!

Het Nederlands MediaNetwerk ontvangt graag uw - voor media- en communicatie professionals relevante - persberichten! Stuur ze naar

info@nederlandsmedianieuws.nl

Afzenders van persberichten ontvangen automatisch het wekelijkse online magazine Nederlands MediaNieuws

Columns


Badge

Bezig met laden...

© 2024   Gemaakt door Bas Vlugt.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden