Nederlands MediaNetwerk

Publieke omroep niet op internet: al het publieke omroepgeld moet naar internet!

Dom dommer domst zou zou ik het willen noemen. Politici die roepen dat de publieke omroepen slechts audiovisuele uitingen moeten doen en internet moeten overlaten aan de commercie.

Het is duidelijk dat mensen die dit roepen niets begrijpen van de essentie van de publieke omroep en al helemaal niets van het medium internet. Maar het is nog veel erger: als we zo doorgaan zal onze samenleving behoorlijke schade oplopen omdat we hiermee niet alleen de democratie uithollen maar bovendien het meest publieke medium dat we ooit hebben opgericht (en nog wel met met veel belasting geld) verloochenen en schenken aan de commercie (hebben we de CAI's ook niet ooit cadeau gedaan aan buitenlandse "investeerders"?).

Een jaar of zeventien geleden mocht ik vanuit KPMG de commissie Ververs ondersteunen die toen moest nadenken over nut en noodzaak van de publieke omroep in de toekomst. In die commissie zat ook Piet Hein Donner ( de huidige minister van binnenlandse zaken). Hij was het met name die vaststelde dat de publieke omroep een taak heeft om als baken te fungeren in een steeds woeliger samenleving. Over de definitie was overeenstemming, ook bij VVD en PvdA. En die definitie staat nog steeds als een huis want hij staat los van de techniek, en zo hoort het ook. In die boodschap staat niets over een beperking tot audio visuele media, een techniek die binnenkort geheel verdwijnt richting internet. En deze oorspronkelijke definitie is meer dan ooit van waarde. Mede door internet wordt onze samenleving steeds woeliger en is er behoefte aan objectieve en integere informatie, nu en in de toekomst.

Wie het medium internet kent weet dat veel succesvolle uitingen op internet ( zoals bijvoorbeeld Facebook ) niet primair het belang van de gebruikers voorop stellen maar de portemonnee van de marketeers en aandeelhouders. Daar is niks mis mee maar we moeten het niet verwarren met objectieve en integere informatie voorziening die we nodig hebben ter ondersteuning van de democratische processen.

Ik heb ooit in een ballorige bui geroepen dat gezien het karakter van internet en het belang van publieke media de helft van het omroepbudget besteed zou moeten worden aan informatie op internet. Misschien moeten we gezien de positie die internet inmiddels inneemt er over nadenken om het hele budget aan internet te besteden!

Bob Smits

Weergaven: 82

Opmerking

Je moet lid zijn van Nederlands MediaNetwerk om reacties te kunnen toevoegen!

Wordt lid van Nederlands MediaNetwerk

Interviews

Nieuwsbrief


Nieuwsbrief


Meld je aan voor de nieuwsbrief! Iedere dinsdag het nieuwste media nieuws, de scherpste communicatie columns en de beste vacatures in jouw inbox

Naam:
Email addres:

 

Bestaande en nieuwe leden krijgen de nieuwsbrief automatisch toegestuurd (opt-out)


Klik hier voor de meest recente nieuwsbrief

 

 

Stuur ons uw persberichten!

Het Nederlands MediaNetwerk ontvangt graag uw - voor media- en communicatie professionals relevante - persberichten! Stuur ze naar

info@nederlandsmedianieuws.nl

Afzenders van persberichten ontvangen automatisch het wekelijkse online magazine Nederlands MediaNieuws

Columns


Badge

Bezig met laden...

© 2024   Gemaakt door Bas Vlugt.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden