Nederlands MediaNetwerk

Televizier enquête naar aanleiding van 60 jaar tv-kijken in Nederland

De groep kijkers onder de 20 jaar (23% van de Nederlandse bevolking) kijkt het minst televisie per dag (2 uur en 50 minuten) en tóch waarderen zij het Nederlandse tv- aanbod het hoogst (7,5).

De groep 20- tot 40-jarigen geeft het rapportcijfer 7,0 voor het aanbod op de Nederlandse televisie, de 40- tot 65-jarigen een 6,9. De 65- tot 80-jarigen een 6,6 en de groep 80-jarigen en ouder geeft het een 6,0. Hoe ouder men is, hoe lager het rapportcijfer. De gehele groep van 20 jaar en ouder kijkt ruim 3,5 uur tv per dag.

Dat blijkt uit onderzoek dat in opdracht van Televizier uitgevoerd is door bureau TeraKnowledge® onder 2.600 respondenten. De onderzoeksresultaten geven een representatief beeld van de gehele Nederlandse bevolking. Alle resultaten zijn te lezen in Televizier editie 20, die op 10 mei verschijnt.

Twee van de drie Nederlanders (66%) huilt weleens voor de televisie, waarvan 9% zelfs vaak of regelmatig. Vrouwen (82%) huilen meer dan mannen (49%). Huilen is niet de enige emotie die los komt. 43% van de Nederlanders schreeuwt tegen het televisietoestel. En twee op de tien Nederlanders (21%) controleren de sloten op buitendeuren en ramen nog even extra tijdens een spannende film. 7% doet het regelmatig tot bijna altijd en de rest 14% doet het soms..

Bijna een derde (29%) van de Nederlanders praat mee over programma’s die ze zelf niet hebben gezien. En ruim één op de drie Nederlanders (37%) bekijkt weleens televisieprogramma’s om de volgende dag niet met de mond vol tanden te staan, terwijl juist 15% bepaalde televisieprogramma’s helemaal voor zichzelf houdt. Ze kijken er graag naar, maar praten daar liever niet over met andere mensen. Voorbeelden: Bassie en Adriaan, As the world turns, Het kleine huis en Spuiten en slikken.

Bijna de helft van Nederland (47%) vindt reclame op televisie vreselijk. 9% van hen zou er zelfs 11 euro per maand voor willen betalen om van de reclameblokken verlost te zijn. 11% vindt dat de reclame op de Nederlandse televisie anders moet. De wensen zijn: geen reclame tijdens de programma’s, kortere reclameblokken en minder vaak. Het geluid van de reclames mag ook minder. Een kwart van de Nederlanders (26%) heeft een wat neutrale houding tegenover reclame, het geeft ze even de mogelijkheid om iets anders te doen. En slechts 2% vindt reclame prima, deze kijkers worden soms op nieuwe koopideeën gebracht.

Meer dan de helft van de Nederlanders (58%) bekijkt televisieprogramma’s via internet (pc, laptop, tablet of smartphone), gemiddeld nog maar 19 minuten per dag. Het zijn vooral de jongeren die hiervan gebruikmaken. De gemiddelde leeftijd van mensen die televisieprogramma’s kijken via internet is 35 jaar. Diegenen die nooit via internet kijken, zijn gemiddeld 53 jaar.

- Het grootste deel van de Nederlanders (83%) zou het erg tot heel erg vinden wanneer er om de een of andere reden geen tv meer zou zijn.

- Volwassenen mét een baan kijken gemiddeld 45 minuten minder televisie per dag dan volwassenen zonder werk.

- De drie meest ergerlijke tv-persoonlijkheden zijn: Paul de Leeuw, Patty Brard en Gordon.

- Bijna de helft van de Nederlanders (47%) heeft weleens ruzie of woorden met hun huisgenoten over de televisie. De meesten overigens een enkele keer (35%) en de rest (12%) vaker.

- Mannen zouden hun partner willen inruilen voor: Wendy van Dijk, Linda de Mol of Chantal Janzen.

- Vrouwen zouden hun partner wel willen inruilen voor: Matthijs van Nieuwkerk, Jeroen van Koningsbrugge en Jan Kooijman. Eén respondent zegt: “Doe mij Nick én Simon maar”.

- 78% doet mee met spelletjesprogramma’s op de televisie (43% soms en 35% regelmatig tot altijd). De televisiespelletjes waar het meest aan wordt meegedaan zijn: Lingo, Twee voor twaalf, Ik hou van Holland, Weekend miljonairs, That’s the question en 1 tegen 100.

- De drie programma’s waar Nederland voor thuis blijft, zijn: Wie is de mol? De wereld draait door en Boer zoekt vrouw.

- Om aan informatie te komen over wat er te zien is, wordt het meest de televisiegids geraadpleegd (66%), gevolgd door internet (13%) en de informatieknop (EPG) op de afstandsbediening (12%). Teletekst (5%) en de krant (3%), worden het minst gebruikt.

- Voor de tv doet driekwart van de Nederlanders een derde van de tijd iets anders tijdens het kijken. De populairste activiteiten zijn: internetten (39%), lezen (17%), eten (10%), praten (7%) en diverse huishoudelijke klusjes. 

www.Televizier.nl

Weergaven: 597

Opmerking

Je moet lid zijn van Nederlands MediaNetwerk om reacties te kunnen toevoegen!

Wordt lid van Nederlands MediaNetwerk

Interviews

Nieuwsbrief


Nieuwsbrief


Meld je aan voor de nieuwsbrief! Iedere dinsdag het nieuwste media nieuws, de scherpste communicatie columns en de beste vacatures in jouw inbox

Naam:
Email addres:

 

Bestaande en nieuwe leden krijgen de nieuwsbrief automatisch toegestuurd (opt-out)


Klik hier voor de meest recente nieuwsbrief

 

 

Stuur ons uw persberichten!

Het Nederlands MediaNetwerk ontvangt graag uw - voor media- en communicatie professionals relevante - persberichten! Stuur ze naar

info@nederlandsmedianieuws.nl

Afzenders van persberichten ontvangen automatisch het wekelijkse online magazine Nederlands MediaNieuws

Columns


Badge

Bezig met laden...

© 2024   Gemaakt door Bas Vlugt.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden