Nederlands MediaNetwerk

Vervangen gratis broadcast apps de dure satellietwagens?

Live-streaming-apps zoals Meerkat en Periscope winnen nog steeds aan populariteit. Veel beroemdheden gebruiken de diensten reeds om op een innovatieve manier een live verbinding met hun fans te hebben. Ook de Nederlandse media heeft deze nieuwe diensten omarmt, waaronder het actualiteitsprogramma Pauw die tijdens koningsdag er live mee ging broadcasten 3FM radio/dj én Twitter-pionier Michiel Veenstra kan zijn 125.000+ twitter-volgers trakteren op live televisie zonder dat hier kosten voor gemaakt hoeven te worden.

Het is opmerkelijk hoe snel deze gratis live broadcast apps zich hebben ontwikkeld. Meerkat lanceerde in maart en werd dé hype op technologiefestival SXSW. Dezelfde maand kwam Twitter met haar Periscope app. Met beiden apps kunnen gebruikers via hun smartphonecamera live uitzenden en via social media dit direct delen. 10 dagen na de launch wist Twitter met haar Periscope app al meer dan 10 miljoen gebruikers aan zich te binden. Live streaming start-up Meerkat haalde onlangs miljoenen investeringsgeld op.

De livestreaming hype is pas een maand oud, maar de mogelijkheden van live streaming via apps dateert al uit 2007 met voorlopers als Ustream en Bambuster. Dat het nu pas een succes is komt vooral doordat we nu gebruik kunnen maken van een snel 4G netwerk, smartphones met HD camera's en een social media netwerk met een optimaal bereik.

Tv-maker Peter van der Vorst ziet ook de voordelen om een dienst als Periscope ‘professioneel’ in te zetten: “Via de app kun je ongelimiteerd rechtstreeks beeld en geluid verspreiden“, 'Bij grote nieuwsgebeurtenissen is het nu heel makkelijk geworden om beelden pijlsnel, zonder peperdure satellietwagens, de planeet over te sturen.' WNL-omroepdirecteur Bert Huisjes gaf onlangs op Post Online inzicht over de kosten van televisie maken: 'Ik hanteer 750 tot 1000 euro per minuut tv-maken en je weet zo’n beetje wat het kost. Sommige programma’s zijn wat goedkoper, ons ochtendprogramma maken we voor 200 euro per minuut, dat is 13.000 per aflevering. Boer Zoekt Vrouw is natuurlijk weer wat duurder; dat zal waarschijnlijk iets van 2.000 euro per minuut kosten, tv-maken is duur.” De kosten die Huisjes zijn natuurlijk wat breder dan alleen de uitzendfaciliteit op locatie. Het geeft wel goed aan dat televisie maken duur is. Zijn deze nieuwe live broadcasting apps een goed een mooie manier om te bezuinigingen op de uitzendfaciliteiten?

Mishka Jonkers (United –Satellite Services) geeft aan dat United deze innovaties nauwlettend in de in de gaten houdt. In sommige gevallen kan het volgens haar een aanvulling zijn, maar het is vooral appels met peren vergelijken. De rol van een SNG is doorgaans het aanleveren van content via een kwalitatief hoogwaardige en betrouwbare verbinding aan de studio of eindregie van een broadcaster en dus niet direct naar de eindgebruiker thuis. De ‘killer toepassing’ van apps als Meerkat en Periscope zit hem in het feit dat live videocontent laagdrempelig wordt gemaakt en goedkoop rechtstreekse distributie naar een publiek mogelijk maakt juist zónder die tussenkomst van een broadcaster. United verzorgt ook al jaren live streaming services en daarom vinden we toepassingen als Meerkat of Periscope interessant als distributiekanaal (naast bijvoorbeeld YouTube en andere streaming platforms/CDN's) in die gevallen dat kwaliteit en betrouwbaarheid minder belangrijk zijn bij het overbrengen van een boodschap. Daarnaast zien wij uiteraard ook de meerwaarde die deze apps kunnen hebben voor snelle nieuwsgaring, maar dan met een duidelijk andere quality-of-service dan een satellietverbinding.

De nieuwe live broadcast apps lijken hiermee vooral een interessant voor burgerjournalistiek, die soms een aanvulling kunnen zijn op professionele opnames. Ondanks de snelheid van de technologische ontwikkelingen is van een bedreiging voor professionele broadcastbedrijven zoals United en Dutch View momenteel nog geen sprake.

Weergaven: 135

Opmerking

Je moet lid zijn van Nederlands MediaNetwerk om reacties te kunnen toevoegen!

Wordt lid van Nederlands MediaNetwerk

Interviews

Nieuwsbrief


Nieuwsbrief


Meld je aan voor de nieuwsbrief! Iedere dinsdag het nieuwste media nieuws, de scherpste communicatie columns en de beste vacatures in jouw inbox

Naam:
Email addres:

 

Bestaande en nieuwe leden krijgen de nieuwsbrief automatisch toegestuurd (opt-out)


Klik hier voor de meest recente nieuwsbrief

 

 

Stuur ons uw persberichten!

Het Nederlands MediaNetwerk ontvangt graag uw - voor media- en communicatie professionals relevante - persberichten! Stuur ze naar

info@nederlandsmedianieuws.nl

Afzenders van persberichten ontvangen automatisch het wekelijkse online magazine Nederlands MediaNieuws

Columns


Badge

Bezig met laden...

© 2024   Gemaakt door Bas Vlugt.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden