Nederlands MediaNetwerk

De economische vrije val waarin we ons bevinden creeërt volop kansen voor PR professionals en flexibele bureaus die zich kunnen aanpassen en meebuigen, maar vormt ook een bedreiging voor wie op de oude voet door blijft gaan.

Bedrijven hebben de neiging om marketing- en PR en communicatie staf weg te snijden. Vaak ook net iets meer dan goed voor hen is. En dan komt op een dag toch het besef dat er nog wel veel gedaan moet worden om de marktpositie te onderhouden of verder op te bouwen. Public relations en andere marcom diensten zijn essentieel voor het creeëren van bekendheid, de binding met klanten, het bouwen van merken, en uiteindelijk natuurlijk: het genereren van verkopen.

Kleine versus grote bureaus

Door middel van outsourcing kan prima invulling worden gegeven aan deze behoeften, zonder te worden overgeleverd aan de kostbare, lange-termijn contracten met PR bureaus die zichzelf inmiddels hebben vastgezet met hun nodeloos hoge overhead. De kleinere ‘boutique’ bureaus benutten volop de kansen om de inefficiëntie van de grotere bureaus te voorkomen, door diensten te leveren wanneer deze nodig zijn en alleen door te berekenen wat er wordt afgenomen. Geen rigide lange–termijn contracten, extra bureaukosten over het totaalbedrag, en geen onervaren junior consultants die het eigenlijke werk doen terwijl de senior op de koffie komt om een of twee keer per jaar het budget te bespreken. Het outsourcen naar een kleiner, slagvaardig bureau stelt startups, maar ook grotere organisaties in staat ook in deze tijd hun doelen te bereiken zonder hiervoor zelf specifiek opgeleid personeel aan te nemen met alle bijbehorende personele kosten.

Niet meer veroorloven

De huidige economie duwt steeds meer bedrijven uit de PR comfort zone waarin ze zich jarenlang bevonden. Veel bedrijven kunnen, maar willen zich ook niet meer veroorloven hun PR bureau op de bekende naam en op de dure kantoorlocatie te selecteren. Mede hierdoor zijn er volop kansen voor de PR professionals en flexibele bureaus, die dit principe begrijpen. De slimme opdrachtgevers die meer willen met minder, maken zo gebruik van de kennis en ervaring van meestal zeer ervaren mensen, en betalen niet voor de overhead en de naam, maar puur voor de toegevoegde waarde van het bureau.

Projectbasis

Het werken op projectbasis gaat vaak lijnrecht in tegen het businessmodel van grotere, traditionele bureaus. De overheadkosten moeten nu eenmaal worden doorberekend aan de klant. Maar dit kan ook iets flexibeler worden benaderd, en bepaald worden aan de hand van de doelstellingen van de opdrachtgever. Zo zijn er redenen genoeg waarom het werken op basis van een retainer fee ook in het voordeel van de opdrachtgever is. Denk hierbij aan de gereserveerde uren waardoor een optimale beschikbaarheid en ‘uptime’ van het bureau gegarandeerd is, of het proactief meedenken en adviseren van de opdrachtgever. Alleen ligt het ‘one size fits all’ tijdperk nu eenmaal al een tijdje achter ons en is het vandaag de dag personalisatie en dus maatwerk wat de klok slaat. Elke opdrachtgever is echt anders, en heeft dus ook andere ambities en andere budgetten. Veel van de kleinere tot middelgrote bureaus zijn hier op ingericht, en bepalen de optimale werkwijze per opdrachtgever. En zijn zich volledig bewust van het feit dat het leveren van resultaat, een prettige samenwerking die is gebaseerd op vertrouwen en transparantie (ook in het doorbereken van uren), telkens weer de beste belofte is voor de volgende opdracht of het volgende contact.

Actief blijven communiceren

De doorgewinterde PR adviseur bezit competenties die er voor zorgen dat zij het beter doen in minder tijd. De moderne ‘boutique’ bureaus zijn een groeiend alternatief voor bedrijven van elke omvang. Het is in deze tijd zaak om slimmer, efficienter en goedkoper te werken. Er is veel voor te zeggen vooral actief te blijven communiceren om de bereikte marktpositie minimaal te kunnen onderhouden, of zelfs behaalde voorsprong te vergroten. Stilstand is achteruitgang, ook in crisistijd.

Weergaven: 135

Opmerking

Je moet lid zijn van Nederlands MediaNetwerk om reacties te kunnen toevoegen!

Wordt lid van Nederlands MediaNetwerk

Interviews

Nieuwsbrief


Nieuwsbrief


Meld je aan voor de nieuwsbrief! Iedere dinsdag het nieuwste media nieuws, de scherpste communicatie columns en de beste vacatures in jouw inbox

Naam:
Email addres:

 

Bestaande en nieuwe leden krijgen de nieuwsbrief automatisch toegestuurd (opt-out)


Klik hier voor de meest recente nieuwsbrief

 

 

Stuur ons uw persberichten!

Het Nederlands MediaNetwerk ontvangt graag uw - voor media- en communicatie professionals relevante - persberichten! Stuur ze naar

info@nederlandsmedianieuws.nl

Afzenders van persberichten ontvangen automatisch het wekelijkse online magazine Nederlands MediaNieuws

Columns


Badge

Bezig met laden...

© 2024   Gemaakt door Bas Vlugt.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden