Nederlands MediaNetwerk

Chantal Janzen, Tijl Beckand en het kijkcijferkanon van Eredivisie Live



Door Echrak Baz. Mei is sinds jaren de filmmaand van Veronica. Maar mei was ook de voetbalmaand met belangrijke ontknopingen. Om dicht bij huis te beginnen: Ajax versus Twente. Het is niemand ontgaan, maar Amsterdam heeft een derde ster. Ze wonnen op 15 mei met 3-1 en werden daarmee landskampioen. Eredivisie Live had een kijkcijferkanon van 1,2 miljoen kijkers in handen.  De samenvatting en de huldiging op Nederland 1 werd door maar liefst 3,1 miljoen kijkers gevolgd.

Van de Mickey Mouse competitie naar de Champions League. Deze is gewonnen door niemand minder dan Barcelona. De wedstrijd op Nederland 3 werd  door 3,4 miljoen kijkers gezien. Barca speelde haar magische spel en won met 3-1 van Manchester United. Proficiat voor Barca en voor Messi in het speciaal. Hij heeft een mijlpaal bereikt met het aantal doelpunten dit seizoen. Afellay mocht in de blessuretijd invallen en voor Van De Sar was dit zijn laatste wedstrijd.

RTL 4 is kampioen op de Nederlandse televisie in mei. De zender heeft een aantal mooie programma’s op de buis. Gepest, Welcome Home, Jongens Tegen De Meisjes en Dit Was Het Nieuws zijn populair onder de Nederlandse kijkers.

The Bachelor is terug van weggeweest. In 2003 presenteerde Irene Moors de datingshow en ze had veel meer kijkers dan dit seizoen met Robert Ten Brink. In 2003 was de gemiddelde kijkdichtheid 9,3%, dat staat gelijk aan 1,4 miljoen kijkers. Nu haalt de show 4,8%, dat zijn ruim 700.000 kijkers. Zou dat aan het programma liggen, of komt het door de presentator? De vrijgezel Lars uit Abcoude flirt met alle dames, maar de dames spelen het spelletje mee. The players got played. Resultaat: veel opschudding en roddels.

Met het programma Gepest gaan we terug naar onze schooltijd. Pestkoppen en slachtoffers staan in het middelpunt en gaan de confrontatie met elkaar aan met alle gevolgen van dien. De kijkcijfers liegen er niet om, de circa 1 miljoen personen vinden het interessant om te kijken naar zulke confrontaties. Hetzelfde geldt voor het programma Bonje Met De Buren

In Welcome Home verrast Natasja Froger, samen met een heel team, mensen die altijd klaar staan voor anderen en zet ze in het zonnetje. Hun huizen worden opgeknapt en verbouwd. Gemiddeld kijken er 1,3 miljoen personen naar. Het is hetzelfde concept als Extreme Home Makeover van NET 5, waar gemiddeld 200.000 personen naar kijken, maar dan in een Nederlands jasje. 

Op de zaterdagavond heeft Linda de Mol plaatsgemaakt voor Chantal Janzen en Tijl Beckand. Het duo is aan elkaar gewaagd in het spelprogramma Jongens Tegen Meisjes. In de show komen er vragen naar voren over mannen en vrouwen. Zo leren we over de verschillen tussen de twee wezens en de inschattingsvermogen van de tegenpartij. Qua populariteit zitten Ik Hou Van Holland en Jongens Tegen Meisjes op één lijn. Er kijken wekelijks ongeveer 1,6 miljoen personen.

TROS moest in 2009 zendtijd inleveren en daardoor is de nieuwsquiz Dit Was Het Nieuws gesneuveld. BNN had interesse, maar is niet verder gekomen dan dat. Gelukkig heeft RTL het programmaconcept overgenomen en is Harm Edens, plus aanhang, weer te zien op RTL 4. De kijkcijfers van RTL zijn gelijk aan die van de Publieke Omroep. Gemiddeld kijken er ongeveer 1,3 miljoen personen naar. Arme Jan Jaap van der Wal. Hij zal vast een beetje jaloers zijn, aangezien Comedy Live niet zo’n succes is geweest, met gemiddeld 350.000 kijkers.

Vorige maand stond in het teken van de royals, maar Maxima pakte in mei haar kans om te stralen. Ze is 17 mei 40 jaar geworden en dat moest gevierd worden. In Portret van Maxima nemen we een kijkje in het leven van de prinses. Het programma trok 2,8 miljoen kijkers, zelfs de herhaling werd bekeken door ruim 600.000 personen. Ook werd er veel gekeken naar het Eurovisie Songfestival. De halve finale werd door ruim 2 miljoen personen en de finale door ruim 1,2 miljoen. De 3J’s hadden helaas de finale niet gehaald met hun lied Never Alone. De Volendammers kregen te weinig punten om door te gaan. Voor volgend jaar heeft Gordon interesse met zijn groep LA The Voices. Of zij beter zijn dan de 3J’s en ver gaan komen, is maar de vraag. Eurovisie Songfestival is meer voor Oost-Europa…

De grootste zenders in mei 2011:

1. RTL 4 – 19,4% (vorig jaar mei 17,9%) +8,9%
2. Nederland 1 – 13,2% (vorig jaar mei 13,8%) - 3,9%
3. SBS 6 – 10,9% (vorig jaar mei 12,3%) -18%
4. Nederland 3 – 8,4% (vorig jaar mei 7,1%) +17,9%
5. Veronica – 8,1% (vorig jaar mei 6,9%) +16,3%
6. RTL 5 – 7,1% (vorig jaar mei 7,0%) +2,4%
7. RTL 7 – 5,8% (vorig jaar mei 5,8%) +0,4%
8. NET 5 – 5,5% (vorig jaar mei 6,2%) -12,2%
9. Nederland 2 – 3,7% (vorig jaar mei 3,7%) +0,2%
10. RTL 8 – 2,5% (vorig jaar mei 2,7%) -7,2%

 

De special interest zenders:

11. Discovery Channel – 1,2% (vorig jaar mei 1,1%) +13,5%
12. Comedy Central – 1,1% (vorig jaar mei 1,0%) +7%
13. National Geographic Channel – 0,9% (vorig jaar mei 0,7%) +20,9%
14. MTV – 0,5% (vorig jaar mei 0,5%) +4,5%
15. Eredivisie Live – 0,4% (vorig jaar mei 0,03%) +781% - Grootste stijger
16.  Animal Planet – 0,3% (vorig jaar mei 0,4%) -31,3% - Grootste daler

(18:00 – 26:00 uur, doelgroep: 20-49 jaar)

Eredivisie Live heeft een sprong gemaakt in vergelijking met mei 2010. Dat komt mede door de voetbalwedstrijden van deze maand. De stijging lijkt enorm, maar dat komt omdat het een kleine zender is. Dan is een stijging sneller te zien dan bij een commerciële zender. Animal Planet is de grootste daler, maar qua absolute kijkers valt dat ontzettend mee. Deze daling is gemeten in het tijdvak 18:00 – 26:00 uur. Als we het meten over de gehele dag 02:00 – 26:00 uur, is er een minder grote daling te zien. Dan is er een marktaandeel van 0,6%.

De marktaandelen van beide genoemde zenders zijn aanzienlijk hoger als het dagtijdvak mee wordt genomen. Daar hebben ze minder concurrentie van “de grote drie”.

Echrak Baz is RTV planner bij ZenithOptimedia

www.zenithoptimedia.nl

Weergaven: 375

Opmerking

Je moet lid zijn van Nederlands MediaNetwerk om reacties te kunnen toevoegen!

Wordt lid van Nederlands MediaNetwerk

Interviews

Nieuwsbrief


Nieuwsbrief


Meld je aan voor de nieuwsbrief! Iedere dinsdag het nieuwste media nieuws, de scherpste communicatie columns en de beste vacatures in jouw inbox

Naam:
Email addres:

 

Bestaande en nieuwe leden krijgen de nieuwsbrief automatisch toegestuurd (opt-out)


Klik hier voor de meest recente nieuwsbrief

 

 

Stuur ons uw persberichten!

Het Nederlands MediaNetwerk ontvangt graag uw - voor media- en communicatie professionals relevante - persberichten! Stuur ze naar

info@nederlandsmedianieuws.nl

Afzenders van persberichten ontvangen automatisch het wekelijkse online magazine Nederlands MediaNieuws

Columns


Badge

Bezig met laden...

© 2024   Gemaakt door Bas Vlugt.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden