Nederlands MediaNetwerk

Cut the crap in de overheidsuitgaven. Laten we een nieuwe BB oprichten!

Sinds jaar en dag wordt er door “de overheid” op alle niveaus onnoemelijk veel geld verspild. Dit is meestal het gevolg van politiek hobbyisme en ijdelheid en van ambtelijk mismanagement, veroorzaakt door incompetentie en bureaucratie. Er moet nu fors worden bezuinigd en de rekening daarvoor wordt gemakshalve geheel en opnieuw bij de burgers gedeponeerd. Dat kan anders. En dat moet anders. Een nieuwe BB zal uitkomst bieden!

 

Iedere gemeente kent wel zijn eigen voorbeelden van ruimtelijke ordeningsprojecten die veel meer geld hebben gekost dan waarvoor het project ten tijde van de besluitvorming aan de gemeenteraad is “verkocht”.  Het gaat daarbij vaak om plannen, die aan de vele vergadertafels zijn bedacht, maar die niet zijn voorgelegd aan degenen die met de effecten daarvan worden geconfronteerd: de inwoners en de bedrijven.

Elke gemeente kent zeker van die onderwerpen, die uit de koker van het maatschappelijk engagement komen en waarvan je denkt: tja, … is dat nu wel zo nodig en / of nuttig? Wat te denken van al die snoepreisjes van ambtenaren en politici naar verre oorden, onder de noemer van uitwisseling van kennis en ervaring. En kijk eens naar welke bedragen er zijn gemoeid met de aanschaf van automatiseringsapparatuur die toch niet blijkt te doen wat ermee was beoogd. Of naar de (ver)bouw van een nieuw gemeentehuis, dat wordt gepropageerd onder de noemer van efficiency en eigentijdse aanpassingen, maar dat de facto voort komt uit megalomane drijfveren. En wat is het nut van het peperdure feestje van de VNG?

Dit is maar een greep uit de vele onderwerpen waaraan de overheid ons geld besteedt; bedoeld om het nadenken over dit onderwerp te bevorderen.

 

Mijn voorstel is om per provincie een taskforce in te stellen, die alle voorgenomen uitgaven van de gemeenten in die provincie jaarlijks doorlichten en toetsen op opportuniteit, doelmatigheid en transparantie. Deze taskforce bestaat uit een groepje gewone weldenkende mensen, die niet politiek of als inwoner aan de betreffende gemeente zijn verbonden. Zij kunnen aan de politiek verantwoordelijken vervolgens om toelichting op hun bevindingen vragen en onderbouwing verlangen van de noodzaak van de voorgenomen uitgaven. Deze toetsing vooraf zal onvermijdelijk leiden tot herbezinning op een aantal plannen en tot het schrappen van allerlei onzin en onverantwoorde uitgaven. Dit noemen wij: Cut the crap!

Deze ingrepen zullen per gemeente tientallen miljoenen aan bezuinigingen opleveren, waarmee deze de teruggang in de inkomstem die zij van het Rijk krijgen dan kunnen opvangen.  Mogelijk leidt deze vorm van aanpak zelfs tot een structurele verlaging van de gemeentelijke belastingen en heffingen.

 

Laten we deze taskforce gemakshalve de “taskforce BB” noemen. BB stond vroeger (in de jaren 50) voor Bescherming Bevolking, maar nu voor: bewaking budget. De bevolking wordt daarmee overigens wederom beschermd, maar dit keer in hun portemonnee en hun welzijn.

Want de pijn van de bezuinigingen hoeft niet (opnieuw) bij de burgers te worden gelegd, maar gewoon bij de overheid zelf.

Ik meld mij aan voor de taskforce BB. Wie volgt?

Weergaven: 76

Opmerking

Je moet lid zijn van Nederlands MediaNetwerk om reacties te kunnen toevoegen!

Wordt lid van Nederlands MediaNetwerk

Interviews

Nieuwsbrief


Nieuwsbrief


Meld je aan voor de nieuwsbrief! Iedere dinsdag het nieuwste media nieuws, de scherpste communicatie columns en de beste vacatures in jouw inbox

Naam:
Email addres:

 

Bestaande en nieuwe leden krijgen de nieuwsbrief automatisch toegestuurd (opt-out)


Klik hier voor de meest recente nieuwsbrief

 

 

Stuur ons uw persberichten!

Het Nederlands MediaNetwerk ontvangt graag uw - voor media- en communicatie professionals relevante - persberichten! Stuur ze naar

info@nederlandsmedianieuws.nl

Afzenders van persberichten ontvangen automatisch het wekelijkse online magazine Nederlands MediaNieuws

Columns


Badge

Bezig met laden...

© 2024   Gemaakt door Bas Vlugt.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden