Nederlands MediaNetwerk

Wat waren de ontwikkelingen in 2010 binnen de kookstudiobranche? Wat is er allemaal gebeurd en wat zijn de trends voor 2011? Kookstudiogids.nl zet ze voor u op een rijtje. 487 kookstudio's in Nederland Momenteel telt Nederland 487 kookstudio's, 87 meer dan eind 2008. Hierin zijn niet meegenomen de vele restaurants die periodiek kookworkshops verzorgen. De Kookstudiobranche blijft gestaag groeien ondanks het slechte huidige economische klimaat. Kookstudiogids.nl bezocht dit jaar 65 kookstudio's en sprak met de eigenaars hiervan. 35 Procent gaf aan een moeilijk economisch jaar te hebben en maar liefst 65 procent gaf aan een goed tot zeer goed jaar te hebben. Wat is de verklaring voor deze groei en de economische verschillen in bedrijfsresultaat? Vast staat dat de kookstudiobranche zich aan het professionaliseren is en zich specialiseert. In 2010 veel sterker dan alle jaren daarvoor.
Social media steeds belangrijker De tijd dat de kookstudio ondernemer spontaan werd gebeld door consument of bedrijfsleven voor een kookworkshop is dit jaar niet meer vanzelfsprekend. Het toegenomen aantal kookstudio's, maar ook het huidige economische klimaat zorgen voor meer concurrentie op de markt. De ondernemer van een kookstudio moet er veel harder voor werken cliënteel te werven voor zijn kookstudio. Het dit jaar geïntroduceerde sterrensysteem van de Nederlandse Kookstudio Classificatie (lees verderop hier meer over) speelt hierin beslist een positieve rol voor de geclassificeerde kookstudio's. De ondernemer van de kookstudio geeft aan dat een eigen netwerk van relaties steeds belangrijker wordt om cliënteel te werven. Steeds vaker zet de kookstudio nieuwbrieven in en wordt social media zoals LinkedIn, Facebook en Twitter steeds belangrijker.
Specialisatie Kookworkshops als Italiaans koken en tapas blijven onverminderd populair in Nederland. Nadeel is alleen dat bijna alle kookstudio's die aanbieden. Specialisatie wordt daarom steeds belangrijker. Ook de kookstudiobezoeker wordt op dat punt steeds kritischer. Als de consument of bedrijf besluit Italiaans te gaan koken in een kookstudio, willen ze dat steeds vaker in een kookstudio dat daarin gespecialiseerd is.
Trend 2010 Duurzaam en bewuster koken is een belangrijke en goed waarneembare trend dit jaar geweest. Steeds meer kookstudio's hebben hun ingrediënten en recepturen aangepast naar de groeiende vraag naar biologische- en streekprodukten. Er zijn zelfs kookstudio's die zich gespecialiseerd hebben in de duurzame keuken. De kookstudio's zijn daardoor dit jaar gemiddeld wel wat duurder geworden.
Vergeten doelgroepen Worden alle consumenten of bedrijven goed bediend in 2010 door de kookstudiobranche? Het antwoord hierop is negatief. Er zijn een drietal doelgroepen die nauwelijks of slecht bedient worden. Dit zijn: 1.Vegetariërs. 2.De consument die individueel wil inschrijven op Kookworkshops. 3.Mensen met een voedselallergie.
Vegetariërs Momenteel telt Nederland 1 miljoen vegetariërs en 3 miljoen vleesverlaters. Dit aantal groeit nog immer. Steeds meer mensen zijn in deze keuken geïnteresseerd. Het is opvallend hoe weinig kookstudio's zich richten op deze markt die toch substantieel te noemen is. Momenteel zijn er maar enkele kookstudio's die zich profileren met vegetarische kookworkshops. Een tip voor de kookstudiohouder om zich hier in 2011 op te richten?
Individuele kookworkshops Veel kookstudio's blijken moeite te hebben met het organiseren van individuele kookworkshops. Het is voor de consument moeilijk een kookstudio te vinden die individuele kookworkshops verzorgt (bedrijven hebben hier geen behoefte aan en komen uitsluitend in groepsverband naar een kookstudio). Uit een rondgang langs de vele website's van de kookstudio's blijkt dat een flink aantal kookstudio's wel individuele kookworkshops aanbiedt, maar zich hiermee niet duidelijk profileert op de website en zorgt voor te veel onduidelijkheid bij de consument. Vaak laat de programmering van deze workshops te wensen over en is er bijvoorbeeld te weinig detailinformatie te vinden over de workshop. Veel kookstudio's vermelden bijvoorbeeld dat er wel een kookworkshop Italiaans koken plaatsvindt met vermelding van datum, uur en prijs, maar verzaken met meer specificaties te komen. De consument wil weten waar waar hij voor betaald en is geïnteresseerd in het menu en bijvoorbeeld op welk niveau het onderricht is. Het blijkt dat een aantal kookstudio's die zich gespecialiseerd hebben in individuele kookworkshops en zich daarmee duidelijk profileren wel veel succes hebben binnen deze markt.
Voedselallergie Meer dan 1 miljoen mensen lijden aan een voedselallergie. Ook deze groep wordt steeds groter. Hoe kook je voor je dochter met een voedselallergie? Hoewel deze doelgroep vraagt om specifieke kennis omtrent dit onderwerp kan investeren hierin wellicht veel succes opleveren voor de kookstudiohouder. Momenteel kent Nederland slechts één kookstudio die zich op deze markt richt. Een nieuwe specialisatie voor de kookstudiobranche in 2011?
Introductie kookstudiosterren 2010 Was het jaar dat de Nederlandse Kookstudio Classificatie (NKC) een landelijk sterrensysteem introduceerde om de kookstudiobranche te helpen in zijn ontwikkeling en professionalisering. Hiermee is het voor de consument en bedrijfsleven een stuk makkelijker geworden een onderbouwde keuze te maken voor een kookworkshop naar zijn wens. Momenteel telt Nederland bijna 60 geclassificeerde kookstudio's in de één tot vijf sterrencategorie van de NKC. De sterren helpen de Nederlandse en buitenlandse consument of het bedrijfsleven bij de keuze van een kookstudio. Doordat alle bij de NKC geregistreerde kookstudio's geclassificeerd zijn is men verzekerd van een “basispakket” aan kwaliteitsaspecten. Daarnaast kan men aan de hand van het aantal sterren een keuze maken over het kwaliteitsniveau van de kookstudio omdat er bij elke ster-categorie een minimum aantal basisnormen aanwezig moeten zijn. De Kookstudiohouder of ondernemer kan de NKC gebruiken om de kookstudio goed in de markt te profileren. Met een classificatie is het makkelijker om de verschillende prijsniveaus per ster-categorie te verklaren aan consument of bedrijfsleven. Bovendien kan de kookstudiohouder of ondernemer zelf bepalen aan welke vrijwillige keuzenormen (naast de verplichte basisnormen uit de betreffende categorie) hij wil gaan voldoen of voldoet. Zodoende kan hij accenten leggen (bijvoorbeeld als kookstudio voor de zakelijke markt of als kookstudio die gespecialiseerd is in een specifieke keuken). Als laatste voordeel geeft de NKC een prikkeling aan de kookstudiobranche tot kwaliteitsverbetering. Als geclassificeerde kookstudio ontvangt de ondernemer van de NKC een gevelbord in één van de vijf sterren categorieën, een certificaat en een beeldmerk voor de website en overige communicatie. Alle informatie over de NKC is te vinden op:
www.kookstudiosterren.nl.
Tenslotte Kookstudiogids.nl verzorgt regelmatig marktonderzoeken ten bate van de kookstudiobranche en houd de trends binnen deze branche nauwlettend in de gaten. Dit is het eerste jaaroverzicht uitgevoerd door Kookstudiogids.nl in opdracht van Bureau Mediaplant te Oisterwijk. Voor meer informatie of beeldmateriaal kunt u contact opnemen met: Kookstudiogids.nl Langvennen Oost 123 5061 DR Oisterwijk tel: 013- 590 52 03 E. info@kookstudiogids.nl W.
www.kookstudiogids.nl
jaaroverzicht kookstudiobranche 2010.odt

Weergaven: 80

Opmerking

Je moet lid zijn van Nederlands MediaNetwerk om reacties te kunnen toevoegen!

Wordt lid van Nederlands MediaNetwerk

Interviews

[Nederlands MediaNetwerk TV] Anneli Rispens over So Me Mc en social media

Anneli Rispens is oprichter van So Me Mc, een managementconsultancy gericht op social media. Haar doelgroep zijn C-level executives met passie voor social media, die ook het bredere plaatje van het medium zien

[Startup Interview] Myron Leskiv, CEO, Atama.AI, Netherlands

Atama A.I is a Netherlands startup that develops Artificial Intelligence-based trading algorithms for financial markets informed by years of research and development. It uses over 170 technical indicators and trained and back-tested millions of times to predict where the markets will go.

[Interview] Sjoerd van der Meijden over de verbrede scope van [M]media

Sjoerd van der Meijden is Director Sales & Business Development bij [M]media, voorheen Mannenmedia. Waar het bedrijf zich eerst alleen op de doelgroep mannen richtte, is daar verandering in gekomen

[Interview] Sonja Barentsen over het festival Film by the Sea

Als eerste grote filmfestival sinds de uitbraak van het coronavirus start Film by the Sea vanaf 11 september 2020. We spraken met Sonja Barendse, hoofd communicatie bij Film by the Sea

[Interview] Georgette Schlick over Fremantle, drama maken in coronatijd en de functie van publiek

Georgette Schlick is CEO van tv-productiebedrijf Fremantle in Nederland en België. Ze vertelt onder meer over het maken van televisieshows in coronatijd en de rol van publiek bij de opnames

Nieuwsbrief


Nieuwsbrief


Meld je aan voor de nieuwsbrief! Iedere dinsdag het nieuwste media nieuws, de scherpste communicatie columns en de beste vacatures in jouw inbox

Naam:
Email addres:

 

Bestaande en nieuwe leden krijgen de nieuwsbrief automatisch toegestuurd (opt-out)


Klik hier voor de meest recente nieuwsbrief

 

 

Stuur ons uw persberichten!

Het Nederlands MediaNetwerk ontvangt graag uw - voor media- en communicatie professionals relevante - persberichten! Stuur ze naar

info@nederlandsmedianieuws.nl

Afzenders van persberichten ontvangen automatisch het wekelijkse online magazine Nederlands MediaNieuws

Columns

[Column] Paola Cassone: Generatie Alpha dat zijn wij

Generatie Z is net meerderjarig geworden en in de VS zijn onderzoekers al de volgende generatie aan het analyseren: generatie Alfa. We waren toch bij de laatste letter van het Latijnse alfabet, laten we een doorstart maken met het Griekse

[Column] Fleur Willemijn van Beinum: How to make a podcast

No need to explain the popularity of podcasts. Education becomes entertainment, anytime, anywhere, while you do something else. Actually, podcasts are nothing new, the first dates from 2004

[Column] Bob Goulooze: Ad hominem

Menigeen verbaast zich over de opkomst van het andere denken. Al enige jaren zien we een toename van mensen en groepen die zich afzetten tegen de gangbare gedachten over de wereld. Van platte aarde adepten en antivaxers tot klimaatontkenners en coronasceptici

Jeroen Verkroost: Influencers, Hugo de Jonge, Monies & meer

Jeroen Verkroost speurt het internet af naar de interessantste artikelen over media, mediagebruik en trends in de branche

[Column] Erwin Fisser: Respect voor Famke

Ik kan me er heel veel bij voorstellen als je tot vorige week nog nooit van Famke Louise had gehoord. Een soort van Kim Kardashian-achtige roem is het. Waarbij veel mensen wel vaag een idee hebben dat ze je naam vaker gehoord hebben, maar geen idee over in welke context dat was

Badge

Bezig met laden...

© 2020   Gemaakt door Bas Vlugt.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden