Nederlands MediaNetwerk

Prinsjesdag 2.0 ?

 

Vorige week donderdag was de Miljoenennota wéér uitgelekt. Het zou pas echt nieuws zijn als het een keer zou lukken om ‘m te publiceren óp het geplande tijdstip. Maar het hoort bij de vaste rituelen rond Prinsjesdag.

 

Elk jaar bezuinigingen, elk jaar het bericht dat de zorgkosten weer uit de hand dreigen te lopen. Oppositiepartijen die met een alternatieve rijksbegroting komen, de algemene beschouwingen daags na Prinsjesdag. De discussie over het budget van het koningshuis (met dit jaar als bonus een nieuwe Koninklijke website van 300.000 euro). Hadden we het allemaal al niet eerder gezien en gehoord?

 

Is Prinsjesdag leuk eigenlijk? Niet als je denkt aan al het repeterende gecijfer, gekibbel en gesjacherijn. Maar wel als je het hebt over al het feestelijke gedoe eromheen. De hoedjesparade in de Ridderzaal, de rit met de Gouden Koets door Den Haag, de erewacht langs de route, het uitspreken van de Troonrede. De derde dinsdag in september is een bijzonder evenement.

 

Al blijft het natuurlijk wel het bekakte zusje van Koninginnedag. Ik ben er wel voor om van Prinsjesdag een leuk volksfeest te maken. Allemaal iets losser en eigentijdser. Tuurlijk, die Troonrede blijft een taai verhaal waar we even doorheen moeten bijten. Maar moet Beatrix zo stijf op haar troon zitten? Plaats er een bijzettafeltje naast met een glas wijn en een asbak erop en het wordt vanzelf wat ongedwongener. Laat tijdens de rit met de Gouden Koets de prinsjes en prinsesjes pepernoten (of muntdrop) naar het volk strooien, dat brengt de sfeer er meteen aardig in.

 

En vergeet heel dat embargo op de Miljoenennota. Laat juist de Nederlanders meeschrijven aan de Rijksbegroting. Zet een concept op internet en geef iedereen de kans om te reageren op de Wiki-nota. Het wordt wat mij betreft de hoogste tijd voor Prinsjesdag 2.0.

 

Natasja la Lau

Managing partner Yellow Communications 

Weergaven: 66

Opmerking

Je moet lid zijn van Nederlands MediaNetwerk om reacties te kunnen toevoegen!

Wordt lid van Nederlands MediaNetwerk

Interviews

Nieuwsbrief


Nieuwsbrief


Meld je aan voor de nieuwsbrief! Iedere dinsdag het nieuwste media nieuws, de scherpste communicatie columns en de beste vacatures in jouw inbox

Naam:
Email addres:

 

Bestaande en nieuwe leden krijgen de nieuwsbrief automatisch toegestuurd (opt-out)


Klik hier voor de meest recente nieuwsbrief

 

 

Stuur ons uw persberichten!

Het Nederlands MediaNetwerk ontvangt graag uw - voor media- en communicatie professionals relevante - persberichten! Stuur ze naar

info@nederlandsmedianieuws.nl

Afzenders van persberichten ontvangen automatisch het wekelijkse online magazine Nederlands MediaNieuws

Columns


Badge

Bezig met laden...

© 2024   Gemaakt door Bas Vlugt.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden