Nederlands MediaNetwerk

Op 12 october jl vond de derde editie plaats van het Public Screens Forum, georganiseerd door Novay, Illuminate, Ngage Media, de Hogeschool van Amsterdam en The Front Room. Thema dit keer was "Beeldschermen in de openbare ruimte. Kansen voor de lokale overheid." Er waren twee gastsprekers uit Engeland, David Wilson (cultural programmes manager van Bradford City) en Chris Nriapia (BBC-screenmanager van het public screen in Bradford).

In Nederland bevindt zich slechts een klein aantal grote publieke schermen (LED-walls), welke op twee uitzonderingen na, met name worden gebruikt voor reclame, hoogstens afgewisseld met enige informatie en kort nieuws, meestal in de vorm van tekst of stills. Daarnaast is er in Amsterdam bij het WTC aan de Zuidas een scherm dat in de eerste plaats is bestemd voor kunst, voor video-art content, en op basis van subsidie nog een aantal jaren kan doordraaien zonder te hoeven verdienen. En in Lelystad staat een scherm (van Streetcaster) midden in het stadshart, waarvan de programmering oorspronkelijk gebaseerd is op een content- en communicatieconcept en niet in de eerste plaats op marketingperspectief.

Het gesubsidieerde kunstscherm buiten beschouwing gelaten, hebben de schermen het niet makkelijk. Er is enige lijn gebracht in de mediaexploitatie, maar Nederland lijkt op dit gebied behoorlijk achter te lopen. Adverteerders weten nog niet echt wat ze met dit medium aan moeten en van de geweldige mogelijkheden die het kan bieden op het gebied van informatie, communicatie, interactie, sociale cohesie, entertainment en events wordt geen gebruik gemaakt.
Het scherm in Lelystad is zoals gezegd niet in de eerste plaats commercieel bedoeld, maar ook hier houdt men met moeite het hoofd boven water, niet alleen omdat commercieel verkochte zendtijd (nog) niet voldoende opbrengt, maar ook omdat, ondanks eerdere intenties, de lokale overheid zich nauwelijks betrokken toont, functioneel noch financieel, en haar kansen niet benut. Terwijl een public screen bij uitstek een zeer toegankelijk platform kan zijn, vanwege de interactieve mogelijkheden, de gelegenheid user generated content bij te dragen en de centrale functie, welke dicht in de buurt komt van die van een moderne "dorpspomp", het domein van de dorpsomroeper en de heraut, van aanplakbiljetten en allerlei andersoortige mededelingen, van de kermis en overig vermaak, van iedereen die iets te verkopen had, van discussies, opstanden en zelfs executies...

Het Streetcasterconcept is nog het meest verwant aan dat van het Public Space Broadcasting Concept van de "Big Screens" die nu op centrale plekken in ongeveer twintig steden in Groot-Brittannië staan en waarvan het aantal flink zal worden uitgebreid in het kader van de komende Olympische Spelen. Het concept is voortgekomen uit een initiatief van de BBC, die zeer nauw samenwerkt met de lokale overheden, de City Councils. Deze steken veel energie en geld in communicatie, interactie en evenementen en hebben de schermen zelf gekocht. Bradford is één van de steden die een grote LED-wall in hun centrum hebben staan en David Wilson en Chris Nriapia benadrukten in hun bijdrage aan het Public Screens Forum dat een "combined effort" van gemeente, omroep en lokale organisaties (educatie, kunst en cultuur, sport, sociaal etc) onontbeerlijk is, alsmede het betrekken van het publiek en het waarborgen van de centrale functie van het scherm.

Natuurlijk hebben de Big Screens een voorsprong in die zin, dat er geen reclamezendtijd nodig is om de schermen draaiende te houden. Sterker nog, de content wordt geheel getoetst aan de normen van de BBC en die mag als staatsomroep geen reclame tonen. Er is wel sprake van sponsors, maar hun betrokkenheid wordt op andere manieren geuit.
In Nederland zou, zelfs als de Publieke Omroep zou deelnemen, reclame wel mogelijk zijn, welke voor extra middelen zou kunnen zorgen. Het is dan zaak de commerciële zendtijd de programmering niet te laten overheersen en bijvoorbeeld een verhouding aan te houden zoals die gangbaar is op televisie.
Overigens hebben ook adverteerders baat bij een platform dat in de eerste plaats aantrekkelijk en nuttig is voor het publiek, waar naar wordt gekeken, dat wordt gebruikt.

Tot nu toe is gebleken dat gemeenten in Nederland ervan uitgaan dat een public screen een privaat initiatief dient te zijn, dat investeerders voor het scherm dienen te zorgen, waarop de gemeente dan zendtijd kan inkopen en dat haar via een kickback- of concessieafspraken met een mediaexploitant nog wat geld oplevert ook.
Dit is geen verstandig uitgangspunt. Als een gemeente zelf een scherm aanschaft en van haar kant volwaardig inzet voor infomatie, communicatie en sociale cohesie, dan hoeft zij, marktconforme tarieven in acht genomen, na afschrijving in vijf jaar, niet meer voor zendtijd te betalen.
Net als in Groot-Brittannië is ook hier nauwe samenwerking noodzakelijk, waarbij private partijen in Nederland een grotere rol zouden kunnen spelen dan daar. Een screenmanager (lokaal redacteur) moet de content initiëren en coördineren.

Men lijkt in Nederland te lijden aan een soort Times Square syndroom: een public screen is per definitie commercieel, een visueel-lawaaiig advertentieplatform waar je ook nog wat nieuws en info op kwijt kunt, eigenlijk niet meer dan een digitale toevoeging aan het bestaande pakket van billboards, mupi's en bushalteposters. In het gunstigste geval gaat je stad er een beetje als een metropool uitzien, maar het mag weinig kosten en er moet het liefst een graantje worden meegepikt.
Er is nog veel pionierswerk te verrichten.

Hans Ter Burg

Weergaven: 113

Opmerking

Je moet lid zijn van Nederlands MediaNetwerk om reacties te kunnen toevoegen!

Wordt lid van Nederlands MediaNetwerk

Interviews

Nieuwsbrief


Nieuwsbrief


Meld je aan voor de nieuwsbrief! Iedere dinsdag het nieuwste media nieuws, de scherpste communicatie columns en de beste vacatures in jouw inbox

Naam:
Email addres:

 

Bestaande en nieuwe leden krijgen de nieuwsbrief automatisch toegestuurd (opt-out)


Klik hier voor de meest recente nieuwsbrief

 

 

Stuur ons uw persberichten!

Het Nederlands MediaNetwerk ontvangt graag uw - voor media- en communicatie professionals relevante - persberichten! Stuur ze naar

info@nederlandsmedianieuws.nl

Afzenders van persberichten ontvangen automatisch het wekelijkse online magazine Nederlands MediaNieuws

Columns


Badge

Bezig met laden...

© 2024   Gemaakt door Bas Vlugt.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden