Nederlands MediaNetwerk

Van een saai tijdschrift, dat bij de – desondanks trouwe – abonnees nauwelijks het plastic uitkwam, heeft hoofdredacteur Paul Damen het N.I.W. (Nieuw Israelitisch Weekblad) in minder dan een jaar tijd omgetoverd tot een leuk, leesbaar, sprankelend tijdschrift. Het oudste opinieblad in Nederland kon dat wel gebruiken, maar is het bestuur nu blij? Not!
Omdat Damen 'niet onderdanig' genoeg zou zijn, heeft het bestuur zijn contract niet verlengd.
Sterker nog, het bestuur schijnt te denken dat het kan bepalen wat wel en wat niet de redactionele kolommen haalt.

Hieronder een petitie, die u getekend naar het bestuur kunt sturen. En daar hoeft u helemaal niet Joods voor te zijn – het gaat om de persvrijheid.

Alexandra Besuijen


NIW-BESTUUR LIEGT NAAR DE LEZERS

In het laatste NIW (nr.5) schrijft het NIW-bestuur in een verplicht afgedrukt stuk, dat pretendeert een verklaring te te geven voor Damens ontslag, maar nergens een verklaring geeft:

Het redactiestatuut, waarin staat dat de (hoofd)redactie verantwoordelijk is voor de inhoud en niet het bestuur, is voor ons net zo heilig als voor hem en de rest van de redactie.

Dat is een leugen: in ditzelfde nummer (en de komende) staat niets meer over de kwestie-Damen omdat het bestuur dat de redactie verboden heeft, op straffe van ontslag. Ook ingezonden brieven over de kwestie, nu Damen weg is, zijn voortaan verboden. Het bestuur liegt dus als men zegt de redactionele inhoud te respecteren. Hun eigen verklaring daarentegen is verplicht afgedrukt. Als u ons niet gelooft: schrijf een ingezonden protestbrief. Die haalt de kolommen zeker niet.

Daar moeten immers bestuursverklaringen in. Zoals:

Dat wij (Damen) ondanks het verschil van inzicht op een aantal belangrijke punten hebben gevraagd aan te blijven als columnist/redacteur, lijkt ons veelzeggend.

Dit suggereert dat Damen zelf bedankt heeft. Ook dat is een pertinente leugen: Damen is zelfs al drie weken, vanaf 9 oktober, de toegang tot de NIW-redactie ontzegd. Het bestuur heeft hem helemaal niet gevraagd aan te blijven als redacteur/columnist. Sterker nog: zelfs als een eventuele toekomstige hoofdredacteur zijn bijdragen zou plaatsen, zou hij niet betaald krijgen, aldus interimbestuurder Rychter. Leugens dus. Al eerder, na zijn eerste column over deze kwestie, werd Damen ontslag op staande voet aangezegd.

Protesten worden genegeerd, zeker van lezers. Men pretendeert nu openheid door een bestuurs-mailadres te openen. Welnu: de enige reden dat dat mailadres is geopend, is dat de bestuursleden gek werden van de vele petities en protestbrieven op hun eigen adressen. Dit bestuurs-mailadres is rechtstreeks verbonden met de prullenbak. Blijf dus vooral uw protesten sturen aan de aloude adressen uri@emrobeheer.com en info@julesvanhessen.com.

De reden dat Damen eruit gewerkt is, is simpel: hij reageerde niet onderdanig genoeg op de tientallen pogingen, een heel jaar lang, van het bestuur om invloed te krijgen op de inhoud van het blad. Het bestuur heeft verdere berichtgeving over de JMW-wezen verboden, het heeft gepoogd Damens column af te pakken, het heeft bij de NIHS-verkiezingen zonder dat de redactie ervan wist hele pagina's beloofd aan politieke vriendjes, en het heeft een half jaar lang de belofte van in fullcolour drukken als chantagemiddel gebruikt om de redactie in het gareel te dwingen.

Dit bestuur wil besturen én redigeren, en veegde daarbij met het redactiestatuut hun Amstelveense achterste af. Geen wonder dat zowel Damen als de redactieraad naar de rechter zijn gestapt om naleving van dat statuut, dat stelt dat een redactie onafhankelijk is naar de directie, af te dwingen. Die procedure bij de rechter loopt inmiddels.
Maar dat leest u niet in het NIW. Daar leest u ook niet dat het bestuur geploft is. Kijk zelf maar in het colofon: men heeft onlangs de laatste twee journalisten uit het bestuur heeft gegooid, en speciaal drie interimbestuurders aangetrokken om het ontslag van Damen verder af te wikkelen.
Zo ook interim Voet: zij doet wat ze van het bestuur moet. Zij mag opschrijven dat haar moeder haar waarschuwde: maar waarom vertelt ze haar moeder en de NIW-lezers niet dat ze al de derde kandidaat was om op Damens stoel te gaan zitten, nadat al eerder twee anderen (waaronder Yoram Stein) hartelijk bedankt hadden?

Het is nog steeds niet te laat om de petitie hieronder te tekenen en door te sturen naar voorzitter , of vicevoorzitter Uri van Gelder , met graag een cc'tje naar ons redhetniw@gmail.com.

Nee, het is nog niet te laat. Damen wil nog niet definitief weg en er wordt nog steeds onderhandeld over zijn terugkeer door oudgedienden als oud-hoofdredacteur Hans Knoop, oud-NIW-bestuurders Bernard Hammelburg en Max van Weezel en ervaren rot in het vak Frits Barend. Hun eerste eis: dat ontslag van Damen moet van tafel!

Het NIWbestuur belt wat af dezer dagen, dat wel: naar de lezers liegen ze, en de redactie wordt bedreigd met ontslag wanneer ze protesteert. Jongeren die een steun-website wilden maken, kregen te horen dat hun bedrijf geen enkele opdracht meer zou krijgen uit 'de Joodse wereld'. Dit bestuur poogt journalisten en lezers die het afgelopen jaar samen het NIW maakten, te intimideren en tegen elkaar uit te spelen.
De afgelopen weken hebben ze daar honderden protestbrieven en petities op terug gehad. In telefoontjes en directe gesprekken is hen tientallen malen gevraagd deze heilloze weg te verlaten. Maar het NIWbestuur heeft lak aan de lezers. Zo langzamerhand moet dit bestuur zich afvragen of ze nog wel op hun plek moeten blijven, nu het NIW onder hun leiding niet langer meer de steun en het vertrouwen van de Joodse gemeenschap geniet.

'Comité Red Het NIW'


(Hieronder, opnieuw de tekst van de petitie. (Het is mogelijk dat u deze meerder malen kreeg opgestuurd. Uw reacties zullen op naam – niet op mailadres omdat u anders zoals de afgelopen weken kans maakt op intimiderende mail van het NIW-bestuur – doorgestuurd worden aan het NIW-bestuur. Alvast vriendelijk bedankt, 'RedhetNIW')


Geacht bestuur,

Sinds tijden gaat het weer goed met het NIW en het vernieuwde blad is aanzienlijk verbeterd. Dit wordt ondermeer beloond door de flinke toename van het aantal lezers. Harde en belangrijke cijfers!

Nu wil het huidige bestuur het contract met de hoofdredacteur niet verlengen. Paul Damen, onder wiens bezielende leiding het blad een stuk leesbaarder, gekleurder, betrokkener en belezen is geworden, wordt om bestuurlijke redenen afgeserveerd. Insiders weten dat hij, naast het verbeteren van het weekblad, bezig was met het opzetten van een verbeterde website, internetfilmpjes en een spraakmakend Joods café. Zaken die stuk voor stuk het blad de allure moeten geven die het verdient, en die nu een keiharde halt zoniet stop worden toegeroepen. Het blad is, in de woorden van Damen, weer voor en door heel Joods Nederland geschreven. Waarom zou een bestuur, met dezelfde doelen voor ogen, zo'n bewezen kracht wegdoen?

Opnieuw (na Benima, Cassuto en Friedmann) wil een NIW bestuur de redactie onder curatele krijgen door het afzetten van de hoofdredacteur en het benoemen van een eigen, nieuwe hoofdredacteur. Ten overvloede moet er nog een eindredacteur komen, die deels directeurstaken krijgt. Niemand, ook het bestuur niet, ontkent dat het vernieuwde NIW aanzienlijk verbeterd is. Toch duwt het bestuur haar zin door, zeer tegen de wil van de volledige redactie en medewerkers in.

Wij zijn van mening dat het ontslag van Damen een afstraffing is voor de ingeslagen goede weg, een richting die wij graag vervolgd willen zien. Het NIW verdient een hoofdredacteur met visie, lef en ambitie als Damen en een goed bestuur dient dat te ondersteunen en te versterken.

Paul Damen moet blijven!

Comité 'RedhetNIW'

Weergaven: 133

Opmerking

Je moet lid zijn van Nederlands MediaNetwerk om reacties te kunnen toevoegen!

Wordt lid van Nederlands MediaNetwerk

Interviews

[Interview] Mark de Weerd: Improve Digital gaat concurrentie aan met Google, Apple, Facebook en Amazon

Per augustus 2018 nam Mark de Weerd het stokje over van collega Angela Pellaupessy als Country Manager Benelux bij Improve Digital. “Ik zal in hoofdlijnen dezelfde koers blijven varen. De grootste uitdaging die ik zie is het verder bouwen aan een intensieve samenwerking om de concurrentie aan te gaan tegen grootmachten als Google en Facebook”

[Interview] Peter de Mönnink: Talpa Network moet het beste mediabedrijf van Nederland worden

Peter de Mönnink heeft grootse plannen met Talpa Network, waarvan hij eind 2018 CEO werd. Met name SBS6 krijgt vollop zijn aandacht, evenals lineaire televisie en het werken met influencers. Wij spreken hem over het medialandschap en Talpa Network anno 2019

[Interview] Jeroen Huijsdens: Het is ongekend wat we in de film- en bioscoopwereld meemaken

In de filmbranche kunnen ze al jaren niet meer om Jeroen Huijsdens heen. Hij is succesvol filmredacteur en content creator, sinds de start betrokken bij het platform Holland Film Nieuws en oprichter van Filmdepot.nl. Wij spreken hem over bijna dertig jaar werken in de filmsector, over de standvastige Grand Old Lady of Cinema en over welke films we de eerste twee maanden van 2019 niet mogen missen

[Nederlands MediaNetwerk TV] Sander Nagtegaal over Unless

Sander Nagtegaal is CEO van Unless.com en loopt al een tijdje mee in de Amsterdamse startupscene. Hij begon bij de startup Albumprinter, nu beter bekend onder de naam Albelli

[Interview] Boaz Shkolnik: TMG kiest niet meer exclusief voor één specifieke SSP

Telegraaf Media Groep ontsluit sinds kort zijn gehele inventory voor display- en onlinevideo-advertenties via Google Ad Manager en combineert dit met een header bidding-opzet. Hierdoor ontstaan nieuwe mogelijkheden op gebied van formaat en data-proposities. Wij spreken met Boaz Shkolnik, hoofd Programmatic & Technology bij TMG

Nieuwsbrief


Nieuwsbrief


Meld je aan voor de nieuwsbrief! Iedere dinsdag het nieuwste media nieuws, de scherpste communicatie columns en de beste vacatures in jouw inbox

Naam:
Email addres:

 

Bestaande en nieuwe leden krijgen de nieuwsbrief automatisch toegestuurd (opt-out)


Klik hier voor de meest recente nieuwsbrief

 

 

Stuur ons uw persberichten!

Het Nederlands MediaNetwerk ontvangt graag uw - voor media- en communicatie professionals relevante - persberichten! Stuur ze naar

info@nederlandsmedianieuws.nl

Afzenders van persberichten ontvangen automatisch het wekelijkse online magazine Nederlands MediaNieuws

Columns

[Column] Erwin Fisser: Zitten? Nee, de verticale video is het nieuwe roken

Omdat de oudere, verstandigere generaties onomstotelijk vaststellen dat verticale video een slecht idee is, gaat de jeugd lekker rechtop staande video’s bekijken. Eigenlijk is het net als roken. Lekker rebels iets doms doen

[Column] Niels Langereis: Dit is hét moment om na te denken over hoe je HEMA future proof kunt maken

Het is enorm lastig is om in te schatten hoe snel die verandering van Bricks naar Clicks gaat

[Column] Marvin Jacobs: De Hema heeft iets buitengewoon krachtigs in handen

Het is een winkel waar allemaal komen, ongeacht je sociale klasse, leeftijd of inkomensgroep. Tastbaarder dan de Hema wordt het Nederlandse gelijkheidsbeginsel niet

[Column] Machiel Verkuyl: Ongevraagd advies aan Marcel Boekhoorn inzake de HEMA

Als er één merk is waar ik al heel mijn leven een zwak voor heb is het HEMA. Het brengt veel van waar ik van hou bij elkaar: retail, sterk merk, oer Hollands en een eigenheid die onnavolgbaar sterk is binnen onze cultuur

[Column] Folkert Langeveld: Marketeer, weet je wat je niet weet

Er zijn dingen waarvan we weten dat we ze weten (known knowns). Er zijn dingen waarvan we weten dat we ze niet weten (known unknowns). En er zijn dingen waarvan we niet weten dat we ze niet weten (unknown unknowns).

Badge

Bezig met laden...

© 2018   Gemaakt door Bas Vlugt.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden