Nederlands MediaNetwerk

Van een saai tijdschrift, dat bij de – desondanks trouwe – abonnees nauwelijks het plastic uitkwam, heeft hoofdredacteur Paul Damen het N.I.W. (Nieuw Israelitisch Weekblad) in minder dan een jaar tijd omgetoverd tot een leuk, leesbaar, sprankelend tijdschrift. Het oudste opinieblad in Nederland kon dat wel gebruiken, maar is het bestuur nu blij? Not!
Omdat Damen 'niet onderdanig' genoeg zou zijn, heeft het bestuur zijn contract niet verlengd.
Sterker nog, het bestuur schijnt te denken dat het kan bepalen wat wel en wat niet de redactionele kolommen haalt.

Hieronder een petitie, die u getekend naar het bestuur kunt sturen. En daar hoeft u helemaal niet Joods voor te zijn – het gaat om de persvrijheid.

Alexandra Besuijen


NIW-BESTUUR LIEGT NAAR DE LEZERS

In het laatste NIW (nr.5) schrijft het NIW-bestuur in een verplicht afgedrukt stuk, dat pretendeert een verklaring te te geven voor Damens ontslag, maar nergens een verklaring geeft:

Het redactiestatuut, waarin staat dat de (hoofd)redactie verantwoordelijk is voor de inhoud en niet het bestuur, is voor ons net zo heilig als voor hem en de rest van de redactie.

Dat is een leugen: in ditzelfde nummer (en de komende) staat niets meer over de kwestie-Damen omdat het bestuur dat de redactie verboden heeft, op straffe van ontslag. Ook ingezonden brieven over de kwestie, nu Damen weg is, zijn voortaan verboden. Het bestuur liegt dus als men zegt de redactionele inhoud te respecteren. Hun eigen verklaring daarentegen is verplicht afgedrukt. Als u ons niet gelooft: schrijf een ingezonden protestbrief. Die haalt de kolommen zeker niet.

Daar moeten immers bestuursverklaringen in. Zoals:

Dat wij (Damen) ondanks het verschil van inzicht op een aantal belangrijke punten hebben gevraagd aan te blijven als columnist/redacteur, lijkt ons veelzeggend.

Dit suggereert dat Damen zelf bedankt heeft. Ook dat is een pertinente leugen: Damen is zelfs al drie weken, vanaf 9 oktober, de toegang tot de NIW-redactie ontzegd. Het bestuur heeft hem helemaal niet gevraagd aan te blijven als redacteur/columnist. Sterker nog: zelfs als een eventuele toekomstige hoofdredacteur zijn bijdragen zou plaatsen, zou hij niet betaald krijgen, aldus interimbestuurder Rychter. Leugens dus. Al eerder, na zijn eerste column over deze kwestie, werd Damen ontslag op staande voet aangezegd.

Protesten worden genegeerd, zeker van lezers. Men pretendeert nu openheid door een bestuurs-mailadres te openen. Welnu: de enige reden dat dat mailadres is geopend, is dat de bestuursleden gek werden van de vele petities en protestbrieven op hun eigen adressen. Dit bestuurs-mailadres is rechtstreeks verbonden met de prullenbak. Blijf dus vooral uw protesten sturen aan de aloude adressen uri@emrobeheer.com en info@julesvanhessen.com.

De reden dat Damen eruit gewerkt is, is simpel: hij reageerde niet onderdanig genoeg op de tientallen pogingen, een heel jaar lang, van het bestuur om invloed te krijgen op de inhoud van het blad. Het bestuur heeft verdere berichtgeving over de JMW-wezen verboden, het heeft gepoogd Damens column af te pakken, het heeft bij de NIHS-verkiezingen zonder dat de redactie ervan wist hele pagina's beloofd aan politieke vriendjes, en het heeft een half jaar lang de belofte van in fullcolour drukken als chantagemiddel gebruikt om de redactie in het gareel te dwingen.

Dit bestuur wil besturen én redigeren, en veegde daarbij met het redactiestatuut hun Amstelveense achterste af. Geen wonder dat zowel Damen als de redactieraad naar de rechter zijn gestapt om naleving van dat statuut, dat stelt dat een redactie onafhankelijk is naar de directie, af te dwingen. Die procedure bij de rechter loopt inmiddels.
Maar dat leest u niet in het NIW. Daar leest u ook niet dat het bestuur geploft is. Kijk zelf maar in het colofon: men heeft onlangs de laatste twee journalisten uit het bestuur heeft gegooid, en speciaal drie interimbestuurders aangetrokken om het ontslag van Damen verder af te wikkelen.
Zo ook interim Voet: zij doet wat ze van het bestuur moet. Zij mag opschrijven dat haar moeder haar waarschuwde: maar waarom vertelt ze haar moeder en de NIW-lezers niet dat ze al de derde kandidaat was om op Damens stoel te gaan zitten, nadat al eerder twee anderen (waaronder Yoram Stein) hartelijk bedankt hadden?

Het is nog steeds niet te laat om de petitie hieronder te tekenen en door te sturen naar voorzitter , of vicevoorzitter Uri van Gelder , met graag een cc'tje naar ons redhetniw@gmail.com.

Nee, het is nog niet te laat. Damen wil nog niet definitief weg en er wordt nog steeds onderhandeld over zijn terugkeer door oudgedienden als oud-hoofdredacteur Hans Knoop, oud-NIW-bestuurders Bernard Hammelburg en Max van Weezel en ervaren rot in het vak Frits Barend. Hun eerste eis: dat ontslag van Damen moet van tafel!

Het NIWbestuur belt wat af dezer dagen, dat wel: naar de lezers liegen ze, en de redactie wordt bedreigd met ontslag wanneer ze protesteert. Jongeren die een steun-website wilden maken, kregen te horen dat hun bedrijf geen enkele opdracht meer zou krijgen uit 'de Joodse wereld'. Dit bestuur poogt journalisten en lezers die het afgelopen jaar samen het NIW maakten, te intimideren en tegen elkaar uit te spelen.
De afgelopen weken hebben ze daar honderden protestbrieven en petities op terug gehad. In telefoontjes en directe gesprekken is hen tientallen malen gevraagd deze heilloze weg te verlaten. Maar het NIWbestuur heeft lak aan de lezers. Zo langzamerhand moet dit bestuur zich afvragen of ze nog wel op hun plek moeten blijven, nu het NIW onder hun leiding niet langer meer de steun en het vertrouwen van de Joodse gemeenschap geniet.

'Comité Red Het NIW'


(Hieronder, opnieuw de tekst van de petitie. (Het is mogelijk dat u deze meerder malen kreeg opgestuurd. Uw reacties zullen op naam – niet op mailadres omdat u anders zoals de afgelopen weken kans maakt op intimiderende mail van het NIW-bestuur – doorgestuurd worden aan het NIW-bestuur. Alvast vriendelijk bedankt, 'RedhetNIW')


Geacht bestuur,

Sinds tijden gaat het weer goed met het NIW en het vernieuwde blad is aanzienlijk verbeterd. Dit wordt ondermeer beloond door de flinke toename van het aantal lezers. Harde en belangrijke cijfers!

Nu wil het huidige bestuur het contract met de hoofdredacteur niet verlengen. Paul Damen, onder wiens bezielende leiding het blad een stuk leesbaarder, gekleurder, betrokkener en belezen is geworden, wordt om bestuurlijke redenen afgeserveerd. Insiders weten dat hij, naast het verbeteren van het weekblad, bezig was met het opzetten van een verbeterde website, internetfilmpjes en een spraakmakend Joods café. Zaken die stuk voor stuk het blad de allure moeten geven die het verdient, en die nu een keiharde halt zoniet stop worden toegeroepen. Het blad is, in de woorden van Damen, weer voor en door heel Joods Nederland geschreven. Waarom zou een bestuur, met dezelfde doelen voor ogen, zo'n bewezen kracht wegdoen?

Opnieuw (na Benima, Cassuto en Friedmann) wil een NIW bestuur de redactie onder curatele krijgen door het afzetten van de hoofdredacteur en het benoemen van een eigen, nieuwe hoofdredacteur. Ten overvloede moet er nog een eindredacteur komen, die deels directeurstaken krijgt. Niemand, ook het bestuur niet, ontkent dat het vernieuwde NIW aanzienlijk verbeterd is. Toch duwt het bestuur haar zin door, zeer tegen de wil van de volledige redactie en medewerkers in.

Wij zijn van mening dat het ontslag van Damen een afstraffing is voor de ingeslagen goede weg, een richting die wij graag vervolgd willen zien. Het NIW verdient een hoofdredacteur met visie, lef en ambitie als Damen en een goed bestuur dient dat te ondersteunen en te versterken.

Paul Damen moet blijven!

Comité 'RedhetNIW'

Weergaven: 126

Opmerking

Je moet lid zijn van Nederlands MediaNetwerk om reacties te kunnen toevoegen!

Wordt lid van Nederlands MediaNetwerk

Interviews

[Interview] Aldo Breed over zijn deelname aan de Media Rally 2018

Op vrijdag 26 oktober wordt de eerste editie van de Media Rally verreden. Aldo Breed rijdt mee met het Kiesjefolders.nl team. Wij spreken hem

Martin van Epen over de Media Rally

Op vrijdag 26 oktober wordt de eerste editie van de Media Rally verreden. Martin van Epen neemt deel met het Windowsketch team. Wij bellen hem

[Interview] Jelle Kolleman over zijn deelname aan de Media Rally 2018

Op vrijdag 26 oktober wordt de eerste editie van de Media Rally verreden. Jelle Kolleman rijdt mee met het MADE.FOR.DIGITAL team. Wij bellen hem

[Interview] Jan Slagter: De publieke omroep is er niet alleen voor de grachtengordel

Na 16 jaar MAX is omroepdirecteur Jan Slagter gepokt en gemazeld in het bereiken van de Nederlandse ouderen, maar ook in het incasseren van plan-na-plan van een grillige overheid. Het leverde hem de 45e plek op in DeMedia100 2018

[Interview] Gerrit Reinders over de deelname aan de Media Rally 2018

Op vrijdag 26 oktober wordt de eerste editie van de Media Rally verreden. Gerrit Reinders neemt deel met het Adcombi team. Wij bellen hem

Dag Gerrit, kun jij Adcombi introduceren?

Adcombi maakt local advertising schaalbaar, dynamisch en zorgt op die manier…

Nieuwsbrief


Nieuwsbrief


Meld je aan voor de nieuwsbrief! Iedere dinsdag het nieuwste media nieuws, de scherpste communicatie columns en de beste vacatures in jouw inbox

Naam:
Email addres:

 

Bestaande en nieuwe leden krijgen de nieuwsbrief automatisch toegestuurd (opt-out)


Klik hier voor de meest recente nieuwsbrief

 

 

Stuur ons uw persberichten!

Het Nederlands MediaNetwerk ontvangt graag uw - voor media- en communicatie professionals relevante - persberichten! Stuur ze naar

info@nederlandsmedianieuws.nl

Afzenders van persberichten ontvangen automatisch het wekelijkse online magazine Nederlands MediaNieuws

Columns

[Column] Femke Leemeijer: Baas in eigen bubbel!

Martijn van Dam, laat mij met je algoritmes met rust en koers liever op een Nederlandse mediawereld waarin de NPO geen oneerlijke concurrent meer is van de onafhankelijke kwaliteitsjournalistiek in dit land

[Column] Folkert Langeveld (MediaCom): Voice marketing is dood!

We houden van de hypes, maar we houden minstens zoveel van het doodverklaren. Tv is al jaren dood, radio stervende. E-mailmarketing ligt six feet under en de laatste tijd doen vooral influencers het goed in de doodverklaringen. Hoe het gaat met Facebook? Dood dus

[Column] Sietse Pots: Multinationals, was met de fiets gegaan

Hoe pijnlijk een foto een beeld kan bevestigen, bleek toen ik vanochtend de Volkskrant opensloeg. Het geblindeerde busje vol topmannen van multinationals, gefotografeerd vanachter de hekken en tussen de bosschages rondom

[Column] Mandy van der Wal: Verkering

De afgelopen weken hebben we behoorlijk veel dates gehad, met RTL én met Talpa. Deze afspraakjes verliepen goed en beide partijen delen onze mening dat we de consument centraal moeten stellen en voor hen met de juiste oplossing moeten komen. Inmiddels hebben wij snuffelverkering met RTL en Talpa

[Column] Michiel Veugelers: Succes gegarandeerd met een Cinematic Universe. Toch?

Je laatste film vermarkten gaat een stuk makkelijker door die te koppelen aan voorgaande successen in een Cinematic Universe. Het gaat alleen niet altijd goed

Badge

Bezig met laden...

© 2018   Gemaakt door Bas Vlugt.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden