Nederlands MediaNetwerk

Van een saai tijdschrift, dat bij de – desondanks trouwe – abonnees nauwelijks het plastic uitkwam, heeft hoofdredacteur Paul Damen het N.I.W. (Nieuw Israelitisch Weekblad) in minder dan een jaar tijd omgetoverd tot een leuk, leesbaar, sprankelend tijdschrift. Het oudste opinieblad in Nederland kon dat wel gebruiken, maar is het bestuur nu blij? Not!
Omdat Damen 'niet onderdanig' genoeg zou zijn, heeft het bestuur zijn contract niet verlengd.
Sterker nog, het bestuur schijnt te denken dat het kan bepalen wat wel en wat niet de redactionele kolommen haalt.

Hieronder een petitie, die u getekend naar het bestuur kunt sturen. En daar hoeft u helemaal niet Joods voor te zijn – het gaat om de persvrijheid.

Alexandra Besuijen


NIW-BESTUUR LIEGT NAAR DE LEZERS

In het laatste NIW (nr.5) schrijft het NIW-bestuur in een verplicht afgedrukt stuk, dat pretendeert een verklaring te te geven voor Damens ontslag, maar nergens een verklaring geeft:

Het redactiestatuut, waarin staat dat de (hoofd)redactie verantwoordelijk is voor de inhoud en niet het bestuur, is voor ons net zo heilig als voor hem en de rest van de redactie.

Dat is een leugen: in ditzelfde nummer (en de komende) staat niets meer over de kwestie-Damen omdat het bestuur dat de redactie verboden heeft, op straffe van ontslag. Ook ingezonden brieven over de kwestie, nu Damen weg is, zijn voortaan verboden. Het bestuur liegt dus als men zegt de redactionele inhoud te respecteren. Hun eigen verklaring daarentegen is verplicht afgedrukt. Als u ons niet gelooft: schrijf een ingezonden protestbrief. Die haalt de kolommen zeker niet.

Daar moeten immers bestuursverklaringen in. Zoals:

Dat wij (Damen) ondanks het verschil van inzicht op een aantal belangrijke punten hebben gevraagd aan te blijven als columnist/redacteur, lijkt ons veelzeggend.

Dit suggereert dat Damen zelf bedankt heeft. Ook dat is een pertinente leugen: Damen is zelfs al drie weken, vanaf 9 oktober, de toegang tot de NIW-redactie ontzegd. Het bestuur heeft hem helemaal niet gevraagd aan te blijven als redacteur/columnist. Sterker nog: zelfs als een eventuele toekomstige hoofdredacteur zijn bijdragen zou plaatsen, zou hij niet betaald krijgen, aldus interimbestuurder Rychter. Leugens dus. Al eerder, na zijn eerste column over deze kwestie, werd Damen ontslag op staande voet aangezegd.

Protesten worden genegeerd, zeker van lezers. Men pretendeert nu openheid door een bestuurs-mailadres te openen. Welnu: de enige reden dat dat mailadres is geopend, is dat de bestuursleden gek werden van de vele petities en protestbrieven op hun eigen adressen. Dit bestuurs-mailadres is rechtstreeks verbonden met de prullenbak. Blijf dus vooral uw protesten sturen aan de aloude adressen uri@emrobeheer.com en info@julesvanhessen.com.

De reden dat Damen eruit gewerkt is, is simpel: hij reageerde niet onderdanig genoeg op de tientallen pogingen, een heel jaar lang, van het bestuur om invloed te krijgen op de inhoud van het blad. Het bestuur heeft verdere berichtgeving over de JMW-wezen verboden, het heeft gepoogd Damens column af te pakken, het heeft bij de NIHS-verkiezingen zonder dat de redactie ervan wist hele pagina's beloofd aan politieke vriendjes, en het heeft een half jaar lang de belofte van in fullcolour drukken als chantagemiddel gebruikt om de redactie in het gareel te dwingen.

Dit bestuur wil besturen én redigeren, en veegde daarbij met het redactiestatuut hun Amstelveense achterste af. Geen wonder dat zowel Damen als de redactieraad naar de rechter zijn gestapt om naleving van dat statuut, dat stelt dat een redactie onafhankelijk is naar de directie, af te dwingen. Die procedure bij de rechter loopt inmiddels.
Maar dat leest u niet in het NIW. Daar leest u ook niet dat het bestuur geploft is. Kijk zelf maar in het colofon: men heeft onlangs de laatste twee journalisten uit het bestuur heeft gegooid, en speciaal drie interimbestuurders aangetrokken om het ontslag van Damen verder af te wikkelen.
Zo ook interim Voet: zij doet wat ze van het bestuur moet. Zij mag opschrijven dat haar moeder haar waarschuwde: maar waarom vertelt ze haar moeder en de NIW-lezers niet dat ze al de derde kandidaat was om op Damens stoel te gaan zitten, nadat al eerder twee anderen (waaronder Yoram Stein) hartelijk bedankt hadden?

Het is nog steeds niet te laat om de petitie hieronder te tekenen en door te sturen naar voorzitter , of vicevoorzitter Uri van Gelder , met graag een cc'tje naar ons redhetniw@gmail.com.

Nee, het is nog niet te laat. Damen wil nog niet definitief weg en er wordt nog steeds onderhandeld over zijn terugkeer door oudgedienden als oud-hoofdredacteur Hans Knoop, oud-NIW-bestuurders Bernard Hammelburg en Max van Weezel en ervaren rot in het vak Frits Barend. Hun eerste eis: dat ontslag van Damen moet van tafel!

Het NIWbestuur belt wat af dezer dagen, dat wel: naar de lezers liegen ze, en de redactie wordt bedreigd met ontslag wanneer ze protesteert. Jongeren die een steun-website wilden maken, kregen te horen dat hun bedrijf geen enkele opdracht meer zou krijgen uit 'de Joodse wereld'. Dit bestuur poogt journalisten en lezers die het afgelopen jaar samen het NIW maakten, te intimideren en tegen elkaar uit te spelen.
De afgelopen weken hebben ze daar honderden protestbrieven en petities op terug gehad. In telefoontjes en directe gesprekken is hen tientallen malen gevraagd deze heilloze weg te verlaten. Maar het NIWbestuur heeft lak aan de lezers. Zo langzamerhand moet dit bestuur zich afvragen of ze nog wel op hun plek moeten blijven, nu het NIW onder hun leiding niet langer meer de steun en het vertrouwen van de Joodse gemeenschap geniet.

'Comité Red Het NIW'


(Hieronder, opnieuw de tekst van de petitie. (Het is mogelijk dat u deze meerder malen kreeg opgestuurd. Uw reacties zullen op naam – niet op mailadres omdat u anders zoals de afgelopen weken kans maakt op intimiderende mail van het NIW-bestuur – doorgestuurd worden aan het NIW-bestuur. Alvast vriendelijk bedankt, 'RedhetNIW')


Geacht bestuur,

Sinds tijden gaat het weer goed met het NIW en het vernieuwde blad is aanzienlijk verbeterd. Dit wordt ondermeer beloond door de flinke toename van het aantal lezers. Harde en belangrijke cijfers!

Nu wil het huidige bestuur het contract met de hoofdredacteur niet verlengen. Paul Damen, onder wiens bezielende leiding het blad een stuk leesbaarder, gekleurder, betrokkener en belezen is geworden, wordt om bestuurlijke redenen afgeserveerd. Insiders weten dat hij, naast het verbeteren van het weekblad, bezig was met het opzetten van een verbeterde website, internetfilmpjes en een spraakmakend Joods café. Zaken die stuk voor stuk het blad de allure moeten geven die het verdient, en die nu een keiharde halt zoniet stop worden toegeroepen. Het blad is, in de woorden van Damen, weer voor en door heel Joods Nederland geschreven. Waarom zou een bestuur, met dezelfde doelen voor ogen, zo'n bewezen kracht wegdoen?

Opnieuw (na Benima, Cassuto en Friedmann) wil een NIW bestuur de redactie onder curatele krijgen door het afzetten van de hoofdredacteur en het benoemen van een eigen, nieuwe hoofdredacteur. Ten overvloede moet er nog een eindredacteur komen, die deels directeurstaken krijgt. Niemand, ook het bestuur niet, ontkent dat het vernieuwde NIW aanzienlijk verbeterd is. Toch duwt het bestuur haar zin door, zeer tegen de wil van de volledige redactie en medewerkers in.

Wij zijn van mening dat het ontslag van Damen een afstraffing is voor de ingeslagen goede weg, een richting die wij graag vervolgd willen zien. Het NIW verdient een hoofdredacteur met visie, lef en ambitie als Damen en een goed bestuur dient dat te ondersteunen en te versterken.

Paul Damen moet blijven!

Comité 'RedhetNIW'

Weergaven: 141

Opmerking

Je moet lid zijn van Nederlands MediaNetwerk om reacties te kunnen toevoegen!

Wordt lid van Nederlands MediaNetwerk

Interviews

[Startups] Ahmed Ali en Tim Smit over Moodus

Nederlands MediaNetwerk maakt een interviewserie met startups in het kader van onze Startup Competitie. De beste startups krijgen een uitnodiging om te komen spreken op het Cross Media Congres 2019 op 24 april in Amsterdam. We spreken met Jarik Oosting van SwitchBay.

[Nederlands MediaNetwerk TV] Mikel Burger over Ve Global

In 2009 start een Londens bedrijf met het helpen van andere bedrijven met hun e-commerce. Om klanten die op het laatste moment, bij het winkelmandje, afhaken te verleiden om toch vooral die aankoop alsnog te doen

[Cross Media Case 2019] Laurens de Roode over De Winnaars van Morgen Beginnen Vandaag

Op 24 april worden de Cross Media Awards uitgereikt. Mindshare zendt de campagne De Winnaars van Morgen Beginnen Vandaag van KPN in als Cross Media Case

[Nederlands MediaNetwerk TV] Phoebe Ohayon over Voice Branding

Phoebe Ohayon is mede-oprichter en partner van Voice Branding, een startup die merken en bedrijven helpt met het ontwikkelen en ontwerpen van hun audio-identiteit. Ze vertelt ons meer over deze nieuwe industrie

[Cross Media Case 2019] Lonneke Martens-Bos over Eneco, een StukjeZon voor iedereen

Op 24 april worden de Cross Media Awards uitgereikt. Mindshare zendt de campagne Eneco, een StukjeZon voor iedereen in als Cross Media Case

Nieuwsbrief


Nieuwsbrief


Meld je aan voor de nieuwsbrief! Iedere dinsdag het nieuwste media nieuws, de scherpste communicatie columns en de beste vacatures in jouw inbox

Naam:
Email addres:

 

Bestaande en nieuwe leden krijgen de nieuwsbrief automatisch toegestuurd (opt-out)


Klik hier voor de meest recente nieuwsbrief

 

 

Stuur ons uw persberichten!

Het Nederlands MediaNetwerk ontvangt graag uw - voor media- en communicatie professionals relevante - persberichten! Stuur ze naar

info@nederlandsmedianieuws.nl

Afzenders van persberichten ontvangen automatisch het wekelijkse online magazine Nederlands MediaNieuws

Columns

[Column] Niels Bruinsma: De gevolgen van het stoppen van Edwin Evers

De cijfers waar lang naar werd uitgekeken zijn er; de eerste echte meting zonder Evers staat op!. De luisterdichtheid, het dagbereik en het aantal geluisterde minuten van januari en februari 2019 zijn vrijwel gelijk aan die van 2018

[Column] Bob Goulooze: BOB's stemadvies

Vorige week ontving ik de stemlijst voor de PS/waterschapsverkiezingen. Tamelijk onbelangrijk, maar de media staan bol van deze gehypte verkiezingen. Ik zag overal stemadviezen en dacht: laat ik nu eens een stemadvies geven aan die 70 procent niet-stemmers. Door te elimineren waar je milieu wise zeker niet op moet stemmen, blijft vanzelf de beste keuze over. Vanuit die gedachte schreef ik BOB's stemadvies op de Facebookgroep Nieuws uit Leiden

[Commercial Review] Machiel Verkuyl: Chapeau voor SIRE, snotterig Bol.com en het rookgordijn van ASR

Ga er maar aanstaan: een briefing die Nederland weer wat liever moet maken. En wát een mooi haakje hebben ze gevonden. Iedereen die de hashtag hoort, behoeft totaal geen uitleg; je snapt direct wat er aan de hand is

[Column] Erwin Fisser: Dokter, mijn robot begrijpt mij niet

“Hallo Steven”, roept Mickey als je het restaurant binnenloopt. “Welkom terug meneer van Belleghem”, klinkt het in de hotellobby. Steven vond dat heel prettig meen ik mij te herinneren. Wat mij betreft klinkt dat als de hel. Wel passend bij Disney

[Column] Maartje Blijleven: De waarde van communities

Uit onderzoek van Motivaction blijkt dat de participatiesamenleving - die steeds verder digitaliseert - veel vraagt van de zelfredzaamheid van mensen. Digitalisering zorgt voor veel transparantie, en daarmee ook voor een explosie van informatie. Hoe ga je om met deze informatie-overload? Hoe geef je daar structuur aan?

Badge

Bezig met laden...

© 2019   Gemaakt door Bas Vlugt.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden