Nederlands MediaNetwerk

HOI cijfers Q2-11: NRC Media ziet voor het eerst oplages beide dagbladen stijgen

De oplages van de landelijke dagbladen staan stevig onder druk. De gezamenlijke totaal betaalde gerichte oplage zakte van 1,63 miljoen naar 1,58 miljoen, een daling van 3 procent. Dat blijkt uit de HOI-cijfers die deze week zijn gepubliceerd.

De verschillen in oplage ontwikkeling tussen de dagbladen zijn groot. Zwaar geraakt wordt De Telegraaf.  In Q1-11 werd al een oplagedaling van 8 procent geregistreerd, in Q2-11 stond de teller op -7,5 procent.

Het Financieele Dagblad heeft duidelijk last van de aanhoudende crisis. Waar afgelopen jaren regelmatig mooie plussen werden vastgesteld, daalde de oplage in Q2-11 met 2,2 procent.

Ook deed De Persgroep het per saldo niet goed. De totaal gerichte betaalde oplage van het Algemeen Dagblad zakte met 1,9 procent tot onder de 400.000, Trouw zag de oplage met 0,5 procent dalen. De Volkskrant doet het wel goed. De absolute winnaar van de Q1-11 cijfers - het dagblad groeide toen met een royale 6,7 procent - steeg in het tweede kwartaal met 0,6 procent.

 

Verreweg de beste resultaten werden behaald door NRC Media. De dagbladuitgever die de afgelopen periode alles meemaakte - een splitsing van het bedrijf, nieuwe aandeelhouders, nieuwe hoofdredacteuren, nieuwe bijlages, nieuw magazine, ander formaat - zag beide titels groeien.


De oplage van NRC Handelsblad steeg voor het eerst in 12 jaar. De groei was met 0,2 procent bescheiden maar toch. NRC Next blijft een succesverhaal. Van alle dagbladen was het de enige titel met echt substantiële groei: 2 procent tot 71.000.

Hans Nijenhuis, uitgever NRC Media: '0,2 procent is natuurlijk een heel bescheiden groei, maar als je het afzet tegen twaalf jaar achter elkaar dalen, is het een fantastisch moment: we hebben de dalende trend gekeerd. En ik weet nu al dat de groei in het derde kwartaal, waarin we nu zitten, verder zal doorzetten. Ook voor nrc.next, dat onder Rob Wijnberg almaar eigenzinniger wordt. We moedigen dat eigenwijze ook aan, waar NRC Handelsblad met name lezers trekt die nu een andere betaalde krant lezen of ooit hebben gelezen, moet nrc.next het hebben van de generatie die niet eerder voor een krant heeft betaald. Ook wat dat betreft verheug ik me op een ochtendeditie van NRC Handelsblad - een mogelijkheid die we nu onderzoeken, dan is er straks echt iets te kiezen in de ochtend. Twee keer NRC-journalistiek, maar op twee heel verschillende manieren geselecteerd en gepresenteerd. Over NRC Weekend - de zaterdagkrant van NRC Handelsblad en nrc.next gezamenlijk - en over DeLUXE wil ik als uitgever nog wel het volgende kwijt: we merken aan lezersreacties dat de vernieuwde zaterdagkrant - vijf katernen, elk apart geniet - aanslaat. De krant is overzichtelijker geworden. Ook voor mij bijzonder verheugend: de meer dan twintig pagina’s advertenties in DeLUXE waren geen incident. Ook nummer twee, met als gastredacteur Rem Koolhaas, openen we weer met drie spreads: Louis Vuitton, BMW en Filippa K. Geen journalistiek, die spreads, wel iets om trots op te zijn.'

www.hoi-online.nl

Weergaven: 298

Opmerking

Je moet lid zijn van Nederlands MediaNetwerk om reacties te kunnen toevoegen!

Wordt lid van Nederlands MediaNetwerk

Interviews

Nieuwsbrief


Nieuwsbrief


Meld je aan voor de nieuwsbrief! Iedere dinsdag het nieuwste media nieuws, de scherpste communicatie columns en de beste vacatures in jouw inbox

Naam:
Email addres:

 

Bestaande en nieuwe leden krijgen de nieuwsbrief automatisch toegestuurd (opt-out)


Klik hier voor de meest recente nieuwsbrief

 

 

Stuur ons uw persberichten!

Het Nederlands MediaNetwerk ontvangt graag uw - voor media- en communicatie professionals relevante - persberichten! Stuur ze naar

info@nederlandsmedianieuws.nl

Afzenders van persberichten ontvangen automatisch het wekelijkse online magazine Nederlands MediaNieuws

Columns


Badge

Bezig met laden...

© 2024   Gemaakt door Bas Vlugt.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden