Nederlands MediaNetwerk

Als StartUp ligt je eerste focus bij je product of dienst, je team en financiering. Je bent iets aan het bouwen of opzetten, je bent je team aan het samenstellen en je zorgt voor de financiering. Tegelijkertijd ben je nog met 100 andere dingen bezig, zoals bijvoorbeeld je marketing aanpak. Echter is de wereld van een startup anders dus heb je niet meer zoveel aan de traditionele marketing aanpak. Als startup moet je marketing zien als onderdeel van je “Crowd Making” activiteiten. 

Crowd Making, een belangrijke activiteit voor een startup
Als je jouw 'Why” hebt gedefineerd en op papier hebt gezet begin je met het verhaal te vertellen “storytelling”. En met je story begint je crowd making. Je hebt de crowd nodig voor al je activiteiten als startup. Maar jouw crowd bestaat uit diverse doelgroepen. Elke crowd heeft een eigen doelstelling die voor jou belangrijk is. Daar hoort een slimme strategie bij. Laten we een paar crowds definiëren:
- Gebruikers van je toekomstige product of dienst
- Investeerders
- Incubators en accelerators
- Kenniscentra's, instituten, hubs, etc.
- Platformen als crowd funding, social media, blogs, etc.
- Overheden, gemeentes, etc.
- Pers, bloggers, journalisten, etc.
- Ambassadeurs, fans en evangelisten van jouw product of dienst
- Partners, toeleveranciers, etc.
- Toekomstig personeel
- Event organisatoren
Voor elke crowd moet je een strategie ontwikkelen. Hoe bereik ik ze? Hoe communiceer ik met ze? Hoe laat ik de crowd groeien? Hoe blijf ik in dialoog met ze? Wat doe ik met hun feedback? Wat wil ik met de crowd bereiken? 
Crowdfunding als marketing strategie
Even een voorbeeld van een crowd making strategie die belangrijk is voor je marketing aanpak. Je toekomstige gebruikers werf je als startup niet bij de lancering van je product of dienst. Dat is oude en dure marketing, via oude en dure communicatiekanalen. Een slimme strategie is bijvoorbeeld crowdfunding te gebruiken als marketing aanpak voor je toekomstige gebruikers. Ook al heb je op dat moment geen 'extra' funding nodig. Je gebruikt het kanaal om je crowd te werven. En vergis je niet dat kan als een vliegwiel en 'boost' werken. Je werft op die manier fans en toekomstige klanten. Bovendien krijg je regelmatig feedback waar je wat mee kunt doen. 

Zie hier een voorbeeld: http://youtu.be/cdBnSmlKeCc

Weergaven: 106

Opmerking

Je moet lid zijn van Nederlands MediaNetwerk om reacties te kunnen toevoegen!

Wordt lid van Nederlands MediaNetwerk

Interviews

Nieuwsbrief


Nieuwsbrief


Meld je aan voor de nieuwsbrief! Iedere dinsdag het nieuwste media nieuws, de scherpste communicatie columns en de beste vacatures in jouw inbox

Naam:
Email addres:

 

Bestaande en nieuwe leden krijgen de nieuwsbrief automatisch toegestuurd (opt-out)


Klik hier voor de meest recente nieuwsbrief

 

 

Stuur ons uw persberichten!

Het Nederlands MediaNetwerk ontvangt graag uw - voor media- en communicatie professionals relevante - persberichten! Stuur ze naar

info@nederlandsmedianieuws.nl

Afzenders van persberichten ontvangen automatisch het wekelijkse online magazine Nederlands MediaNieuws

Columns


Badge

Bezig met laden...

© 2024   Gemaakt door Bas Vlugt.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden